Ilustracija / Foto: LAZAR RUZIC
02/04/2023 u 17:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nepravilnosti: Polomljena biračka kutija u Bijelom Polju; CeMi: Prijavljena kupovina glasova u Rožajama

CDT i CeMI prate da li na biračkim mjestima ima neregularnosti

CEMI i CDT nadgledaju regularnost sprovođenja izbora i evidentiraju nepravilnosti tokom izbornog dana.

17:55 - Na biračkom mjestu broj 12 Sutorina u Herceg Novom prijavljeno je kršenje odredbi kojim se reguliše tajnost glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa na način što član BO provjerava birački spisak i putem telefona javlja nepoznatim osobama da li su i koji birači izašli na glasanje ili nijesu.

17:27 - U ulcinjskom domu kulture birač preko video poziva, vidno vadeći telefon, vršio glasanje, što je suprotno članu 69a ZIOPa. Birački odbor nije reagovao na ovu nepravilnost i nije proglasio listić nevažećim.

17.53 - Iz više izvora CeMI-ju je prijavljena pojava kupovine glasova u prostorijama hotela u Rožajama - Suho Polje, od strane predstavnika jedne političke partije.

17:20 - Potpredsjednik Savjeta mladih DPS -a i odbornik u SO Bijelo Polje Asmir Perućica saopštio je da je u Bijelom Polju polomljena glasačka kutija. On je zatražio od nadležnih da procesuiraju osobe koje, kako je rekao, svoj bijes zbog poraza iskaljuju na kutiji i ometaju građane da ostvare svoje izborno pravo.



16:30 - Na biračkom mjestu 4B OŠ "Radojica Perovic" lice sa invaliditetom, koje je vozilom OSI u dva navrata, u 8:00 i u 15:00 časova, pokušalo da dođe do BM nije bilo u mogućnosti da priđe istom, zbog činjenice da je kapija bila zaključana, javlja CeMi

- Na blagovremeni zahtjev upućen biračkom odboru da se tom licu omogući pristup, nije reagovano do ovog trenutka- navode. 

​U Domu kulture u Ulcinju na biračkom mjestu 4, član BO već duži vremenski period nije prisutan, kao ni njegov zamjenik. 

15.30 - Ujkaj: Ne stoji informacija da je građanima nuđen novac

- Navode da je član BO davao novac građanima smo provjerili u direktnoj komunikaciji sa predsjednikom tog BO i on je rekao da ta informacija ne stoji- kazao je predsjednik OIK Tuzi Edmond Ujkaj.

15:10 CDT: Nepravilnosti na biračkim mjestima

Na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju 24 zahtjeva putem pisma popunjena su i potpisana na biračkom mjestu. Takođe, na biračkom mjestu broj 3 u Bijelom Polju, 7 od 12 zahtjeva za glasanje putem pisma popunjeno je na biračkom mjestu. Svi ovi zahtjevi su prihvaćeni od strane biračkih odbora, uprkos tome što nijesu bili potpisani od strane birača.  

Na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju, jedna biračica je fotografisala glasački listić, koji je birački odbor nakon toga poništio zbog povrede tajnosti glasanja. 

Na biračkom mjestu broj 23 u Tuzima, zbog prekida napajanja električnom energijom 40 minuta se glasalo po sistemu vizuelne identifikacije. Nakon dolaska struje glasanje je nastavljeno uz primjenu elektronske identifikacije.  

Na biračkom mjestu broj 59 u Pljevljima član biračkog odbora koristi telefon na biračkom mjestu, što nije dozvoljeno. 

14:57 CeMI-ju je prijavljeno više slučajeva fotografisanja glasačkog listića i objave fotografija na društvenim mrežama, što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje. 

12:25 Tuzi, BM 16: građanka prijavljuje da član BO pojedincima daje novac, odnosno građanima koji dolaze na glasanje. U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva, saopšteno je iz CEMI-ja.

12:25 Stari Aerodrom - PG, BM 78-D: na BM nisu prisutni svi članovi BO - nedostaje jedan član. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

12:15 CDT: Presjek nepravilnosti na biračkim mjestima 

Ispred biračkog mjesta broj 17 u centru Podgorice, ranije je došlo do incidenta u kome je jedna osoba povrijeđena nožem. Iz Uprave policije su saopštili da događaj nije povezan sa izbornim procesom, već je riječ o ranijem sukobu između članova porodice. Glasanje je nastavljeno nakon kraćeg prekida, saopšteno je iz CDT-a.

Na biračkom mjestu broj 69-B OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici greškom jednog od članova biračkog odbora, biraču su data dva glasačka listića. Birač je popunio oba listića, a popust je primijećen tokom odvajanja kontrolnog kupona. Jedan od dva glasačka listića je proglašen nevažećim. 

Na biračkom mjestu broj 3 Radmance, u Petnjici, zabilježen je jedan slučaj povrede tajnosti glasanja, tako što je birač je nakon ubacivanja glasačkog listića na glas izgovorio za koga je glasao. Glasački listić nije poništen. 

Na biračkom mjestu broj 23 OŠ Vuksan Lekić nestalo je struje u 11:30. Kako je onemogućena elektronska identifikacija birača, birački odbor je nastavio glasanje po sistemu vizuelne identifikacije, što je u skladu sa zakonom. 

Na biračkom mjestu broj 21 Trešnjevo u Andrijevici od otvaranja biračkog mjesta nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.  

12:15 Učestale su prijave posmatrača o tome da BM nisu prilagođena za prilaz licima sa invaliditetom, kao i da članovi BO naglas izgovaraju imena i prezimena birača i njihove redne broj na biračkom spisku.

12:00 Masline - Podgorica, BM 38: Birač je došao na glasanje sa obilježjem političke partije. Čl. 69 st. 5 #ZIOP -a propisuje da je na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta zabranjeno isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača. Birački odbor je ispravno postupio udaljivši ovo lice sa BM.

11:06 Sukob između dva lica, intervenisala policija

Podgorica, BM 17: ispred BM desio se incident između dva lica koja su se sukobila, povodom čega je intervenisala policija i hitna pomoć. Sukob nije povezan sa izbornim procesom.

10:50 Bijelo Polje: Član biračkog odbora naglas izgovarao ime i prezime birača na biračkom spisku

- Bijelo Polje, BM 28: Član biračkog odbora naglas izgovara ime i prezime birača i redni broj na biračkom spisku.

Shodno članu 69 #ZIOP-a članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov redni broj na biračkom spisku - navode iz CEMI-ja.

10:20 Sveti Stefan - Budva, BM 3: umjesto glasača, glasački listić u kutiju ubacio je član BO, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora - tačka 2.8, koja propisuje da birač sam stavlja glasački listić u odgovarajuću glasačku kutiju.

Posmatrači i građani prijavljuju čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima, kao i fotografisanje glasačkih listića.

10:10 Bar, BM 6: Predsjednica biračkog mjesta ograničava pristup informacijama o procesu glasanja posmatraču CeMI-ja

- Ovim je povrijeđen član 111a #ZIOP-a kojim se garantuje pravo ovlašćenim predstavnicima domaćih nevladinih organizacija, registrovanih za praćenje ostvarivanja političkih sloboda i prava, da mogu pratiti tok izbora i rad organa za sprovođenje izbora - naveli su.

10:05 Birači imaju pravo da glasaju putem pisma. Zahtjev za glasanje putem pisma, dostavlja se biračkom odboru na biračkom mjestu, najkasnije do 13 sati na dan glasanja, saopštili su iz CEMI-JA.

10:00 Član BO prepisao podatke birača na poseban papir

- Studentski dom, PG BM B3: građanka prijavljuje, da kad je dala ličnu kartu, član BO prepisao njene podatke na poseban bijeli papir, A4 formata, koji je sklonio i ostavio sa strane -  javlja CEMI.

09:45 - Dom kulture u Ulcinju, BM 4 ne posjeduje adekvatan prilaz za osobe sa invaliditetom. Pravila o određivanju i uređenju biračkih mjesta i o mjerama kojima se obezbjeđuje tajnost glasanja predviđaju da je, prilikom određivanja biračkih mjesta, Opštinska izborna komisija dužna da vodi računa da biračka mjesta budu određena u objektima koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom.

U Baru na BM 66 birač je slikao glasački listić, što je primjećeno od strane BO koji je pravilno postupio i ovaj listić učinio nevažećim.

09:10 - Jutro na biračkim mjestima zasad protiče mirno i bez većih nepravilnosti, saopštili su iz CDT-a.

- Prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mjesta (BM broj 12 u Zeti, BM broj 30 II-A u Danilovgradu i BM broj 43 u Pljevljima) je uočeno da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaviještene su OIK. 

Na biračkom mjestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora - naveli su iz CDT-a.

Podsjetili su da je zakonom propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

Zakon o izboru odbornika i poslanika zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta, naveli su iz CeMI-ja.

08.35 - Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove BO i otvorio glasačku kutiju. Policija je izašla na biračko mjesto.

08:30 - Na biračkom mjestu bu OŠ "Meksiko" nepoznata osoba fotografisala je tablice automobila ispred BM, javlja CEMI, a nakon toga je postavljala pitanja ko je do tog trenutka glasao, a zatim napustila biračko mjesto.

Iz CeMI-ja su naveli da se u Podgorica u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na 30 metara od biračkog mjesta 14 nalazi bilbord na kojem je reklama za kandidata Jakova Milatovića.

"Zakon o izboru odbornika i poslanika zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta", naveli su iz CeMI-ja.

Pored toga, kako navode, na Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog 17 na 30 metara od biračkog mjesta nalazi se bilbord sa reklamom za kandidata Mila Đukanovića.

07.35 - Iz CeMI-ja su naveli da se u Podgorica u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na 30 metara od biračkog mjesta 14 nalazi bilbord na kojem je reklama za kandidata Jakova Milatovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:06