Ana Novaković Đurović / - MINISTARSTVO
24/12/2022 u 22:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novaković - Đurović: Sve vlade koje su dobile podrške u parlamentu su legalne i dale su rezultate

Ona se osvrnula na izjavu Lekića da će ova vlada biti prva normalna i poručila da 42. i 43. nijesu bile nenormalne

Potrebno je par dana da se stvari definišu, poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u tehničkom mandatu Ana Novaković - Đurović odgovarajući na pitanje da li će poslanici Građanskog pokreta URA u ponedjeljak potpisati dopis podrške za imenovanje lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade.

- Ostavila bih za naredna dva, tri dana.. Ovaj proces je tek započeo i trebalo bi da se te stvari definišu - rekla je ona gostujući na Prvoj Televiziji.

Ona je rekla da je činjenica da je ta partija u septembru dala podršku da Lekić bude mandatar, te kazala da je odbijanje predsjednika države Mila Đukanovića da mu da mandat bilo protivustavno, te da je sve što je potom uslijedilo reakcija na to nečinjenje.

Ona je kazala da su u GP URA smatrali da je idealan izlazak iz ove situacije kompletiranje Ustavnog suda koji bi se po tom pitanju izjasnio.

- Ne samo jer su ovo bile preporuke partnera i Venecijanske komisije, već zato što je to pravi slijed koraka - ali smo imali situaciju da opozicija nije htjela da podrži nijednog kandidata - dodala je ona.

Novaković-Đurović je poručila da je dobro što već u petak Ustavni odbor pokrenuo proces za kandidate za sudije.

- I želim da vjerujem da ćemo u januaru imati rješenje za Ustavni sud - dodala je ona.

Ona se osvrnula na  izjavu Lekića  da će ova vlada biti prva normalna i poručila da 42. i 43. nijesu bile nenormalne.

- Sve vlade koje su dobile podrške u parlamentu su legalne i legitimne i dale su rezultate - poručila je ona.

Lekić: Sad prvi put formiramo normalnu Vladu

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je Vlada nakon što je oborena nastavila sa kadrovskim zapošljavanjem, te u tom kontekstu istakao imenovanje Saše Radovića za direktora To Montenegra, Novaković-Đurović je kazala da bi ljude sa kvalifikacijama i znanjem trebalo da diskvalifikovati zbog političke pripadnosti. 

- Ne mislim ni da su 42. ni 43. Vlada ni da će 44. apsolutno sve ljude koji svojim kvalifikacijama i znanjem zadovoljavaju određene pozicije diskvalifikovati zbgo političke pripadnosti. Te odluke se ne donose iz tih razloga - kazala je ona.

Novaković-Đurović je poručila da su za pitanja uvijek najosjetljivija.

- Mi se moramo vratiti meritokratiji, to je počelo u 42. i želji da se ide u tom pravcu, a potom i u 43. Ne kažem da je ona perfektna ali problematizacija svakog kadrovskog rješenja ne bi trebalo da bude bilo čiji pristup - poručila je Novaković-Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:34