/ Селим Лика
24/05/2021 u 07:47 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опозван конзул у Истанбулу Селим Лика

Опозива се Селим Лика са дужности генералног конзула у Генералном конзулату Црне Горе у Републици Турској, са сједиштем у Истанбулу, наводи се у рјешењу које је потписао премијер Здравко Kривокапић

Влада Црне Горе опозвала је генералног конзула у Републици Турској Селима Лику. Та информација је потврђена у материјалима са поледње сједнице црногорске владе.

– Опозива се Селим Лика са дужности генералног конзула у Генералном конзулату Црне Горе у Републици Турској, са сједиштем у Истанбулу – наводи се у рјешењу које је потписао премијер Здравко Kривокапић.

Према званичним подацима, Селим Лика је био генерални конзул Црне Горе у Републици Турској, са сједиштем у Истанбулу од 2019. године.

Лика који је Улцињанин раније је обављао функцију генералног директора Генералног директората за конзуларне послове у Министарству вањских послова. Такође, био је конзул у Њујорку. Он је постдипломске студије завршио на америчком Универзитету Kолумбија.

Према Закону о вањским пословима, конзула опозива Влада на предлог министра вањских послова, а одлуку о отварању, затварању или привременом затварању дипломатско-конзуларног представништа доноси Влада, на предлог Министарства вањских послова.

Тврде да раде на професинализацији дипломатске мреже

Из Министарства вањских послова су објаснили да су предузели све потребне кораке у циљу даље професионализације дипломатско-конзуларне мреже, али и мреже почасних конзула.

– Наставићемо да предано да радимо на том задатку, који представља један од приоритета Министарства вањских послова. О свим даљим корацима и промјенама на том плану јавност ће бити правовремено информисана – поручили су из МВП.

Поједине одлуке о именовању дипломата у Црној Гори деценијама су на удару снажних критика, јер су постављана лица која немају никаквог дипломатског искуства, већ је, по свој прилици, њихова главна заслуга била партијско-политички анагажман.

Осим амбасадора и генералних конзула, под лупом су и почасни конзули Црне Горе, о чему је "Дан" већ писао. Према нашим незваничним сазнањима, очекује се да у наредном периоду буде опозван још један број почасних конзула Црне Горе у иностранству.

Из Министарства вањских послова су раније рекли да у континуитету прате рад свих почасних конзула који заступају интересе Црне Горе у иностранству.

– Подсјећамо да се за почасног конзула, по правилу, поставља лице које ужива углед у држави пријема и жели да заступа интересе Црне Горе, при чему дужност обавља искључиво на волонтерској основи, стога не изискује било какве трошкове црногорских пореских обвезника. Уколико се утврди да неко од њих нарушава углед Црне Горе или не обавља своју дужност у складу са инструкцијама министра вањских послова и Владе Црне Горе, покренућемо све потребне процедуре за његов опозив – рекли су из Министарста вањских послова, које предводи министар Ђорђе Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:27