FOTO: Sa događaja / - FOTO: SA DOGAđAJA
22/03/2024 u 12:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović: Žene moramo učiniti ekonomski jakim

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović, na samitu WPL-a (Žena političkih liderki), govorila je na sesiji "Uloga žena parlamentarki u Međunarodnom monetarnom fondu/Rodne strategije Svjetske banke".

- Crna Gora je pozitivan primjer drugim državama jer su budžetom opredijeljena sredstva za povećanje rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti. Međutim, javlja se problem kako upotrijebiti ta sredstava da bi došlo do povećanja nivoa rodne ravnopravnosti i to je problem koji moramo što prije riješiti. Jedno je sigurno, a to je da žene moramo učiniti ekonomski jakim jer samo ekonomski jaka žena može uistinu biti nezavisna - istakla je Popović. 

Nakon panela Popović, Kordić, Vukićević, Llolla i Pejović su se susrele sa Konstantinosom Tasulasom, predsjednikom Grčkog parlamenta, nakon čega je u nizu razgovora Popović razmijenila mišljenja o pitanjima zastupljenosti, osnaživanja žena i rodne ravnopravnosti sa dr Sibelom Özdemir, zamjenicom za Istanbul, Mariannom Nathanail, predstavnicom Evopske investicione banke u Grčkoj i Carlom Moonen, senatorkom u parlamentu Holandije. 

Poslanica Simonida Kordić učestvovala je kao govornica u panel diskusiji "Više žena moći - više moći ženama". 

- Uspješna društva su ona u kojima postoji balans i koja koriste sve svoje kapacitete. Zato su tzv. ženska pitanja zapravo zajednička pitanja cijelog društva. Ona su mehanizam napretka, a ne izvor sukoba. Treba imati na umu da puko povećavanje zastupljenosti žena ne dovodi nužno do osnaženja, ravnopravnosti i društvenog balansa. Za to su potrebne i druge mjere - istakla je Kordić. 

Poslanice Maja Vukićević, Drita Llolla i Jevrosima Pejović učestvovale su na panelu " Političari 2.0: Prilagođavanje liderstva za 21. vijek", kao i na panelu "Podizanje glasa, uklanjanje barijera: Praćenje nasilja nad ženama u politici". 

Nakon panela uslijedio je prijem u Akropoljskom muzeju gdje je i uručena "WPL Trailblazer" nagrada predsjednici Republike Grčke, Katerini Sakellaropoulou.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:59