/ - Фото: Твитер, Алекса Бечић
07/04/2022 u 13:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Пријеми на највишем нивоу од сад у главној згради Скупштине

Салон је наведени назив добио у складу са препознатом потребом за подизањем свијести у погледу заштите животне средине

На иницијативу ранијег предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића, главна зграда Скупштине добила је потпуно нов и опремљен простор намијењен свечаном пријему званица на највећем нивоу, односно Зелени салон. 

image
- - Фото: Твитер, Алекса Бечић

Поред репрезентативно пријемног карактера, салон има и едукативни карактер који се огледа у чињеници да је у њему изложен извод из Декларације о еколошкој држави Црној Гори на шест језика која је усвојена на Осмој сједници Скупштине Републике Црне Горе одржане 20. септембра 1991. године на Жабљаку, сазив на Осму сједницу Скупштине Републике Црне Горе за 20. септембар 1991. године, као и изворник Декларације о еколошкој држави Црној Гори.

image
- Фото: Зелени салон, Скупштина ЦГ

Поред наведеног, посјетиоци ће имати прилику да погледају фотографије са Осме сједнице Скупштине Републике Црне Горе на којој је усвојена Декларација о еколошкој држави Црној Гори, фотографије са посебне сједнице Скупштине Црне Горе одржане 19. септембра 2021. године, такође, на Жабљаку поводом обиљежавања 30 година од усвајања Декларације, као и кратки филм на тему Црне Горе као еколошке државе. 

image
- - Фото: Твитер, Алекса Бечић

Салон је наведени назив добио у складу са препознатом потребом за подизањем свијести у погледу заштите животне средине јер како је, између осталог, наведено у Декларацији о еколошкој држави Црној Гори: „Свјесни дуга према природи, извору нашег здравља и инспирацији наше слободе и културе, посвјећујемо се њеној заштити у име сопственог опстанка и будућности потомства.

image
- Фото: Зелени салон, Скупштина ЦГ

Прихватимо да ниједна разлика међу нама није толико велика колико су велике промјене којима је изложено наше природно окружење. Без обзира на наша национална, вјерска, политичка и друга убјеђења и осјећања, знамо и прихватимо да су достојанство и светиња људског бића органски повезани са светињом и чистотом природе“.

image
- Фото: Зелени салон, Скупштина ЦГ

Захваљујући новом Зеленом салону, пријеми на највишем нивоу ће бити организовани у главној згради Скупштине Црне Горе умјесто досадашње праксе коришћења салона Виле Горице. Ово је само један од низа пројеката које је ранији предсједник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић иницирао приликом обиљежавања 30. Година од проглашења еколошке државе.

image
- Фото: Зелени салон, Скупштина ЦГ
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:36