Радуловић - Рикер / - MVP
03/07/2021 u 10:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић-Рикер: Црна Гора и САД истински приjатељи

Рикер jе истакао да су Црна Гора и САД истински приjатељи, партнери и савезници, на шта су САД нарочито поносне

На маргинама међународне конференциjе „ПРЕСПА - Форум за диjалог”, коjа се одржава под називом „Западни Балкан: Недостаjући дио слагалице за употпуњавање Европе”, министар вањских послова Ђорђе Радуловић састао се са Филипом Рикером,  в.д. помоћника државног секретара Сjедињених Америчких Држава за Европу и Евроазиjу, навове из Министарства вањских послова.

Током разговора Рикер jе истакао да су Црна Гора и САД истински приjатељи, партнери и савезници, на шта су САД нарочито поносне. САД снажно подржаваjу европску агенду Црне Горе, али и осталих држава Западног Балкана, и њихове напоре ка пуноправном чланству и потпуноj интеграциjи у ЕУ. Он jе истакао да двиjе земље диjеле заjедничке вриjедности, коjе се додатно потврђуjу кроз савезништво у НАТО-у. Сjедињеним Државама jе дубоко стало до Црне Горе, независне државе са сопственом историjом, коjа jе одувиjек била примjер мултиетничког склада, стога ће наставити да буду поуздани партнер Црне Горе.

Шеф црногорске дипломатиjе потврдио jе да су приjатељство и савезништво двиjе земље покретач будуће сарадње и додатног jачања веза. Црна Гора циjени подршку САД на њеном европском путу. Црна Гора остаjе снажно посвећена овом партнерству, коjе се додатно потврђуjе заjедничким дjеловањем унутар НАТО. Истакао jе да Црна Гора са САД диjели и исти поглед на будућност региона, нарочито у контексту даљег интегрисања у ЕУ и jачања веза са сусjедима.

Током састанка, било jе говора и о jачању економског партнерства, као и о предстоjећоj туристичкоj сезони у Црноj Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 11:34