Đorđe Radulović / - FOTO: Vlada CG
13/04/2023 u 17:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Sve demokratske države posvećene su očuvanju suvereniteta i integriteta Ukrajine

Ruska agresija na Ukrajinu, kao i višegodišnja militarizacija ovog regiona, podsjetila je međunarodnu zajednicu na potrebu kreiranja sveobuhvatne strategije u cilju obezbjeđivanja njegove dugoročne budućnosti - kazao je Radulovi

Crna Gora danas potvrđuje svoju neupitnu podršku Ukrajini u njenoj borbi za očuvanje integriteta i suvereniteta. Ovo je zadatak kom su predane sve demokratske države, o čemu najbolje svjedoči i glasanje u UN, poručio je savjetnik predsjednika Vlade Đorđe Radulović.

On je to kazao danas na Crnomorskoj bezbjednosnoj konferenciji u Bukureštu, koja se održava u okviru Međunarodne krimske platforme.

Konferenciju su između ostalih, prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Rumunije, Bugarske, Moldavije, zamjenik generalnog NATO-a kao i mnogi drugi.

Tokom izlaganja na ministarskom panelu, Radulović je ukazao na značaj crnomorskog regiona, koji se ne odnosi samo na susjedne zemlje, već ima i širu geopolitičku implikaciju, kao važan saobraćajni i komunikacijski koridor između Evrope i Azije. 

Njegova bezbjednost, kako je naglasio, ne tiče se samo obalnih država, već čitavog svijeta, imajući u vidu geoografski položaj ove regije, te svakako daje novu dimenziju evro-atlantskom bezbjednosnom sistemu.

- Ruska agresija na Ukrajinu, kao i višegodišnja militarizacija ovog regiona, podsjetila je međunarodnu zajednicu na potrebu kreiranja sveobuhvatne strategije u cilju obezbjeđivanja njegove dugoročne budućnosti - kazao je Radulović.

Osvrnuvši se na činjenicu da se svijet u cjelini suočava sa kompleksnim izazovima, Radulović je ukazao na obavezu izgradnje otpornijeg društva u globalu, bezbjednijeg okruženja i ekonomskog napretka. 

- Crna Gora danas potvrđuje svoju neupitnu podršku Ukrajini u njenoj borbi za očuvanje integriteta i suvereniteta. Ovo je zadatak kom su predane sve demokratske države, o čemu najbolje svjedoči i glasanje u UN - poručio je savjetnik predsjednika Vlade.

Međunarodna Krimska platforma osnovana je 23. avgusta 2021. u Kijevu, kao konsultativni i koordinacioni format koji je pokrenula Ukrajina kako bi ojačala i poboljšala međunarodni odgovor na aneksiju Krima i globalne bezbjednosne izazove. U pitanju je fleksibilni međunarodni format koji pruža dugoročnu viziju deokupacije Krima, konsolidaciju međunarodnih napora i sinergiju međuvladinog, parlamentarnog i ekspertskog nivoa, zakljuučuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:04