Parlamentarna skupština Savjeta Evrope / - SHUTTERSTOCK
16/06/2023 u 07:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet Evrope: Mandat predsjednika sudova da ne bude duži od osam godina

Pred Crnom Gorom još je dosta prostora za napredak u borbi protiv korupcije, posebno u dijelu preporuka koje se tiču pravosuđa, kaže za TVCG predsjednik Grupe država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije Marin Mrčela

Crna Gora država je sa najviše neispunjenih preporuka Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) u pogledu sudija, navodi se u najnovijem izvještaju toga tijela Savjeta Evrope. Predsjednik GRECO Marin Mrčela za TVCG kaže da je naveća zabrinutost zbog nedostatka napretka u pogledu sastava i nezavisnosti Sudskog savjeta. Ističe da predstavnici Vlade ne treba da budu u Sudskom savjetu, i očekuje da Crna Gora uskoro pristupi izmjenama Ustava u tom dijelu.

Pred Crnom Gorom još je dosta prostora za napredak u borbi protiv korupcije, posebno u dijelu preporuka koje se tiču pravosuđa, kaže za TVCG predsjednik Grupe država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije Marin Mrčela. Sastav Sudskog savjeta, ističe, razlog je za zabrinutost, prenosi portal RTCG.

"Mi smo jasni oko toga da predstavnici izvršne vlasti u tom tijelu ne mogu biti. Mi znamo da je to stvar Ustava i da je zato potrebno promijeniti Ustav, međutim to je standard Savjeta Evrope koji je širom prihvaćen i meni se čini da nema razloga da ga i Crna Gora ne prihvati", kazao je predsjednik GRECO-a Marin Mrčela.

Ističe i da je svjestan da je to pitanje političke volje, ali i da očekuje da do izmjena doći što prije.

"Mi znamo da su nedavno bili izbori i nadam se da će novi politilčari koji će voditi Crnu Goru vrlo brzo doći do zaključka da se ispunjenjem preporuka ne podiže samo ugled Crne Gore u borbi protiv korupcije već doprinosi primjeni standarda SE i svakodnevno boljem životu svih ljudi u Crnoj Gori", kazao je Mrčela.

U skladu sa GREKO preporukama, ističe Mrčela, nije bila ni odluka Sudskog savjeda da određene predsjednike sudova imenuje na najmanje treći mandat.

"Čak u pet situacija imamo doživotne predsjednike sudova, mislim da to nije dobro da, predsjednike sudova treba mijenjati češće, dva mandata po četiri godina ili jedan mandat od sedam ali imati na čelu suda nekog ko je 15 ili 20 godina, to nije dobro", dodao je Mrčela.

S druge strane, Crna Gora jedna je od 16 država koja je ispunila sve preporuke koje se odnose na tužioce, dok je kad su poslanici u pitanju nivo ispunjenosti 75 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 23:23