ПАРТИЈА Социјалдемократе
11/07/2021 u 12:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Цановић на комеморацији жртвама геноцида у Сребреници

Током комеморације сахрањени ће бити остаци 19 жртава геноцида почињеног 1995. над Бошњацима Сребренице

Комеморацији поводом обиљежавања 26. годишњице геноцида у Сребреници у Меморијалном центру Поточари у име Социјалдемократа Црне Горе присуствују Нихад Цановић и Адил Миљуш, саопштено је из СД-а.

-Ово је прилика да још једном укажемо на значај суочавања са највећим злочином након Другог свјетског рата, геноцидом у Сребреници, о којем цио Балкан, па и свијет, треба да развија културу сјећања, да се никад ниједном народу не деси слична трагедија-наводи се у саопштењу.

Како су истакли, посебно је важно да у овом изазовном времену када је више него икад актуелна релативизација овог гнусог злочина, глорификовање осуђених ратних злочинаца и прекрајање историјских чињеница, одати пијетет жртвама и покажемо саосјећање са њиховим породицама.

-Социјалдемократе искрено дијеле тугу са породицама више од осам хиљада невиних жртава, а посебно истичемо значај његовања колективног сјећања и меморијализације геноцида који је потресао цијели свијет-наглашава се у саопштењу.

Током комеморације сахрањени ће бити остаци 19 жртава геноцида почињеног 1995. над Бошњацима Сребренице.

-Најмлађи међу жртвама које ће ове године бити укопан је Азмир Османовић који је у тренутку када је убијен имао 16 година, најстарија жртва је Хусеин Курбашић, који је 1995. имао 63 године, док је Зилха Делић једина жена, имала је 24 године- поручује се у саопштењу.

Додају, да у сребреничком геноциду убијено је више од осам хиљада особа, а до сада су пронађена и идентификована тијела нешто више од 6900 жртава од којих су 6652 покопана у кругу меморијалног центра у Поточарима који је подигнут на мјесту гдје је током рата у БиХ била база мировних снага Уједињених нација.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:26