/ - FOTO: SDP LOGO
29/12/2022 u 10:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SDP će nastupiti samostalno na vanrednim parlamentarnim izborima

U Zaključcima sa sjednice Predsjedništva snažno se osuđuje "antiustavno ponašanje poslanika parlamentarne većine koji su usvajanjem i početkom implemetacija neustavnog Zakona o predsjedniku doveli državu na rub međunarodne izolacije"

Predsjedništvo SDP je razmatrajući aktuelnu političku situaciju ocijenilo da su vanredni parlamentarni izbori jedini demokratski način izlaska iz duboke političke i institucionalne krize, navodi se u saopštenju te partije.

Usvojen je i prijedlog predsjednika SDP da na tim izborima, čije se održavanje očekuje u prvoj polovini godine, SDP nastupi samostalno i pruži snažan doprinos reafirmaciji državotvorne i evropske politike.

U Zaključcima sa sjednice Predsjedništva snažno se osuđuje antiustavno ponašanje poslanika parlamentarne većine koji su usvajanjem i početkom implemetacija neustavnog Zakona o predsjedniku doveli državu na rub međunarodne izolacije, prekida EU pregovora i u politički “sukob” sa ključnim partnerima iz EU i NATO.

- Bezakonje i gaženje bazičnih demokratskih standarda je postalo redovna  praksa i način djelovanja parlamentarne većine predvođene DF-om, čime se institucije dalje urušavaju, država destabilizuje i sve više udaljava od evropskog puta i euroatlantskog partnerstva, navodi se u Zaključcima.

Predsjedništvo SDP je povodom aktivnosti na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala iskazalo punu podršku svim državnim organima za sprovođenje zakona, posebno Specijalnom državnom tužilaštvu, u svim slučajevima koji doprinose  uspostavljanju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Naglašeno je da zakon mora jednako da važi za sve, a da aktivnosti Tužilaštva ne smiju politički da se zloupotrebljavaju niti politički prisvajaju od bilo kog političkog subjekta, te da se samostalnost i nezavisnost organa za sprovođenje zakona mora dosljedno poštovati.

- Na sjednici Predsjedništva razmatrano je i održavanje skorih predsjedničkih izbora, koji moraju biti raspisani sredinom januara 2023. godine, i ocijenilo optimalnom opciju nadstranačkog kandidata koji može da okupi građanske i evropski orjentisane političke subjekte, udruženja, kao i druge organizacije. “Ukoliko takvog dogovora ne bude, SDP je spreman da na tim izborima nastupi sa svojim kandidatom, navodi se u Zaključcima sa sjednice Predsjedništva SDP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:36