Интензивираће рад / -SKUPSTINA CG
29/12/2021 u 07:00 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Скупштина данас разматра предлог да Одбор за изборну реформу продужи рад до краја јула

Ми као парламентарна већина имамо највећу одговорност да успоставимо дијалог и синхронизоване односе. Морамо да упутимо позив и опозицији, казао је Булатовић

Скупштина Црне Горе данас ће разматрати предлог групе посланика парламентарне већине и опозиције да Одбор за свеобухватну изборну реформу, умјесто до 31. децембра ове године, продужи рад до 31. јула 2022. Измјена Одлуке о образовању Одбора за свеобухватну изборну реформу једина је тачка данашње сједнице парламента.

Група посланика наводи да се предложеном измјеном жели омогућити да поменути одбор у додатном времену, припреми и поднесе Скупштини на усвајање предлоге за измјену и допуну закона и других аката.

– То подразумијева и предлоге свих других рјешења у вези са циљем и задацима одбора који су предмет његовог рада – наводи се у образложењу.

Одбор у претходно утврђеном року није припремио и доставио Скупштини на усвајање наведена акта, у складу са циљем и његовим задацима.Зато је предложено да се утврди нови рок до када ће одбор доставити предлоге аката и да тај рок, умјесто до 31. децембра 2021. године, буде до 31. јул идуће године.

Измјене одлуке предложили су Славен Радуновић, Борис Богдановић, Драган Ивановић, Милош Kонатар, Бранко Радуловић, Данијел Живковић, Иван Брајовић, Kенана Струјић Харбић и Рашко Kоњевић.

Чланови овог одбора јуче су разматрали и извјештаје радних група о досадашњим активностима.

Посланик Демократске Црне Горе Данило Шарановић истакао је да је веома важно да сарадња између радних група буде интензивнија и да је свако законско рјешење подједнако важно.

Копривица: Прилика да све крене позитивним током

Извршни директор Центра за демократску транзицију (ЦДТ) Драган Копривица казао је да је њихов утисак да има прилике да све крене позитивним током, али, нажалост, када се упале политичке лампице, то се све распадне и удаљи се од одлука.

– Треба да се донесе одлука да се на изборима који буду ове године не користи ново изборно законодавство, нарочито ако се оно значајно промијени. Нас чекају локални избори, који не би смјели бити одржани по новом законодавству – навео је Копривица.

Посланик Социјалдемократа (СД) Борис Мугоша вјерује да ће кровни закон, то јесте закон о избору одборника и посланика, бити завршен на самом крају рада одбора.

– Морамо бити свјесни чињенице да се може деси да промијенимо изборно законодавство пар мјесеци прије одржавања избора – рекао је Мугоша.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Бранка Бошњак казала је да би вољела да сви присуствују сједницама радних група и упутила апел свима да долазе на сједнице јер "да би се завршио посао, треба озбиљан рад".

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Далиборка Пејовић навела је да овај процес мора обухватити што ширу циљну групу.

Посланик Социјалдемократске партије (СДП) Драгиња Вуксановић Станковић вјерује да ће у наредном периоду наставити да раде како треба.
– Потребан је широки консензус. У наредне изборе треба да уђемо са законским рјешењима која су у интересу Црне Горе, а да су усаглашени и власт и опозиција – рекла је Вуксановић Станковић.
Посланик Демократског фронта Предраг Булатовић казао је да мисли да ће од 1. јануара да уђу у много турбулентније вријеме.

– Не видим да смо премостили кључне политичке разлике које смо имали и да имамо компромис, односно неопходни консензус. Ми смо начелно договорили изборе у једном дану, али знате ли колико је компликовано да се то законски ријеши? Ми као парламентарна већина имамо највећу одговорност да успоставимо дијалог и синхронизоване односе. Морамо да упутимо позив и опозицији. У опозицији има појединаца и људи који су спремни да ријешимо отворена питања. Ја не бих имао проблем да примијенимо нова рјешења уочи избора – навео је Булатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 12:45