Glasačka kutija / - Srđan Boljević
30/05/2023 u 11:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U funkciji aplikacija za provjeru potpisa podrške izbornim listama

Aplikaciji se pristupa na sajtu DIK-a klikom na rubriku provjeripotpis.me ili direktno unosom linka www.provjeripotpis.me, nakon čega je potrebno unijeti jedinstveni matični broj i broj lične karte birača

Aplikacija putem koje će građani moći da provjere da li se njihovi potpisi nalaze među potpisima podrške listama za parlamentarne izbore, od danas je u funkciji, saopšteno je iz Državne izbore komisije (DIK).

Aplikaciji se pristupa na sajtu DIK-a klikom na rubriku provjeripotpis.me ili direktno unosom linka www.provjeripotpis.me, nakon čega je potrebno unijeti jedinstveni matični broj i broj lične karte birača.

“Na ekranu se zatim ispisuje odgovarajuća poruka. Ukoliko je birač unesen u bazu podataka provjerenih potpisa podrške, na aplikaciji se pojavljuje naziv izborne liste kojoj je dat potpis podrške”, dodali su iz DIK-a.

Kako su rekli, ukoliko podaci o biraču nijesu u bazi podataka, poruka sa tim sadržajem biće ispisana na ekranu.

U saopštenju se navodi da je DIK, saglasno upustvu o načinu i postupku provjere potpisa podrške izbornoj listi za parlamentarne izbore i kandidatu za predsjednika Crne Gore, u bazu podataka podrške unosila dio potpisa podrške koji je bio dovoljan za utvrđivanje da postoji najmanje 4.338 validnih potpisa.

“S tim u vezi, može se desiti da je birač dao potpis podrške a da se njegovi podaci ne nalaze u bazi provjerenih potpisa imajući u vidu da u bazu podataka nisu unošeni svi potpisi, već dio potpisa dovoljan za utvrđivanje izborne liste”, istakli su iz DIK-a.

Oni su naglasili da su prilikom unosa potpisa podrške izbornim listama unošeni lični podaci sa obrasca i da Komisija nije cijenila autentičnost pojedinačnih potpisa podrške birača kandidatu, imajući u vidu da ta radnja može biti predmet grafoloških tumačenja, što nije u nadležnosti DIK.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 21:26