Владимр Божовић / - Амбасада Србије
30/09/2022 u 17:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Božović o zabrani ulaska u Crnu Goru: Ovo je udar na sve Srbe

Dodao je da mu „ulazak zabranjuju oni koji su pobeđeni na demokratskim izborima u avgustu 2020. godine, grubo zloupotrebljavajući ustavna i zakonska ovlašćenja“

Protjerani ambasador u Crnoj Gori Vladimir Božović je saopštio da na graničnom prelazu Dračenovac sa Srbijom čeka da mu bude uručeno rješenje o zabrani ulaska u Crnu Goru.

- Zabrana je donijeta na zahtjev Sava Kentera, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), pod obrazloženjem da sam prijetnja za nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Dakle, skandal neviđenih razmjera, nečuveno i suprotno Ustavu i zakonima Crne Gore i svih evropskih standarda i normi, kojim mi se zabranjuje da uđem u zemlju kojoj sam rođen, u kojoj mi žive roditelji, sestre, rodbina, prijatelji, kumovi, u kojoj su grobovi mojih predaka, u kojoj su se moji preci borili za krst časni i slobodu zlatnu, rekao je Božović u snimku objavljenom na Instagramu.

Dodao je da mu „ulazak zabranjuju oni koji su pobeđeni na demokratskim izborima u avgustu 2020. godine, grubo zloupotrebljavajući ustavna i zakonska ovlašćenja“.

- Ja ću se naravno žaliti na ovo rješenje, očekujem reakciju Republike Srbije, predsjednika vlade i cijelog srpskog naroda, srpskog patrijarha i naše crkve, jer ovo nije udar na mene i moju porodicu, ovo je udar na sve Srbe u Crnoj Gori i na sve Srbe gdje god da žive, da im se pokaže da oni nisu demokratski narod, da nisu narod dostojan da im se poštuju osnovna ljudska građanska i vjerska prava i slobode, naglasio je.

Ističe da se nikada nije miješao u unutrašnje stvari Crne Gore, niti da je ikada dobio nalog od predsjednika Srbije da učini bilo šta protiv Crne Gore, njenih organa vlasti ili njenih interesa.

- Borio sam se za najbolje, bratske i prijateljske odnose Crne Gore i Srbije, da budemo najbliža braća, prijatelji, najbliže dvije članice UN, ali nažalost eto, to sve nije moglo da bude i evo već drugi put prognani postaje izgnani. Postajem čovjek kome se zabranjuje ulazak u svoju zemlju rođenja. Zaista sramno i nečuveno i učiniću sve da o ovome obavijestim sve relevantne međunarodne organizacije, pošto je ovo suprotno evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, suprotno Bečkoj konvenciji. I sam čin protjerivanja nije zasnovan ni na jednom zdravom i valjanom razlogu. Ovo takođe predstavlja čin samovolje direktora ANB i pozivam sve nadležne u Crnoj Gori da reaguju na ovo i zaštite Ustav i zakone Crne Gore, da poštuju crnogorsku tradiciju istorije i pravde i da ovo bude ružna prošlost, da gradimo najbolje ljudske i prijateljske odnose, zaključio je Vladimir Božović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:27