Sjednica Skupštine, ilustracija / - SKUPšTINA CRNE GORE/YOUTUBE
10/04/2024 u 17:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vladajuća većina: Potpredsjednika Skupštine iz redova manjina može da predlaže samo jedna manjinska stranka

Poslanici vladajuće koalicije predali su u parlamentarnu proceduru predlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine, kojim traže da potpredsjednika parlamenta iz reda manjinskih partija može predložiti poslanik jedne manjinske partije.

Predlog su potpisali poslanici šefovi poslaničkih klubova PES-a Vasilije Čarapić, NSD-a Slaven Radunović, Demokrata Boris Bogdanović, DNP-a Milan Knežević, SNP-a Bogdan Božović i Albanskog foruma Nikola Camaj.

Podsjetimo, Skupština ima dva potpredsjednika, ali još uvijek nije izabran potpredsjednik iz reda manjinskih partija.

Vladajuće stranke predlažu da se mijenja član 19 stav 2 Poslovnika i da glasi: "Izuzetno od stava 1 ovog člana, kandidata za potpredsjednika Skupštine, koji se bira iz reda poslanika manjinskih partija može predložiti poslanik jedne manjinske partije, klub poslanika manjinskih partija ili manjinska parlamentarna partija".

Razlozi za donošenje ove izmjene Poslovnika Skupštine Cme Gore je da se omogući poslanicima manjinskih partija da se kandiduju za potpredsjednika parlamenta bez potrebe za jednoglasnom podrškom svih poslanika manjinskih partija.

- Ovo se može pravno opravdati potrebom za osiguranjem jednakih prava i mogućnosti za sve poslanike, promovisanjem demokratskih načela i usklađivanjem sa međunarodnim standardima zaštite prava manjina. Takođe, ova izmjena može doprinijeti većoj efikasnosti i pluralizmu u radu Skupštine, što je u krajnjem interesu svih građana Crne Gore - navodi se u predlogu za izmenu Poslovnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:33