Ivan Vuković, Jakov Milatović / - FOTO: DAN
19/12/2022 u 20:10 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuković: Nevoljno ostajem na funkciji gradonačelnika; Milatović: Domaći okupatori uzurpiraju vlast

Vuković se nada da će se usvojiti budžet 30. decembra, a kazao je i da je on kao aktuelni gradonačelnik odgovoran za normalno funkcionisanje grada

Odlazeći gradonačelnik Ivan Vuković, gostujući na RTCG, kazao je da je njegova vlast uspjela da unaprijedi život u Podgorici i stvorila pretpostavke za bolji razvoj grada.

 - Poznato je da smo imali izbore 23. oktobra koji su završeni kako su završeni. Zbog žalbi Ustavnom sudu nisu se stekli uslovi za preuzimanje vlasti. Mi smo odgovorna vlast i ne dozvoljamo da se ova negativna političak sitaucija reflektuje na Podgoricu i njene stanovnike, naveo je Vuković.

Izdvojio je i pojedine projekte i ukazao na nepovoljne okolnosti vezane za pandemiju korona virusa.

- Mi smo za četiri godine uspjeli da unarijedimo život u Podgorici i stvorili smo pretpostavke za bolji razvoj grada. Podgorica je nikad ljepša, nikad uređenija. Dobili smo nove mostove, gradske saobraćajnice su sanirane, postali smo peti zeleni grad u Evropi, Otvorili smo parkove, igrališta, bili tu za sugrađane kojima je potrebna pomoć. Narednoj upravi ostavljamo dobar temelj, rekao je on.

Vuković se nada da će se usvojiti budžet 30. decembra. Podsjetio je da je gradska uprava ostavila pazar i prve reakcije javnosti tada nisu bile sjajne, ali je, kako dodaje. Pazar postao omiljena manifestacija mnogih Podgoričana.

- Podsjetio sam sugrađane da Pazar podrazumjeva mjesečni rad svih u upravi na čelu sa gradobačelnikom. Da sam znao da će pregovori ovoliko trajali postupio bih drugačije. Nikome se ne svetimo, jednostavno za pazar je trebala veća procedura, objasnio je Vuković.

On je dodao da cijene činjenicu da su se desile izbori, ali cijene svoje onbaveze vezane za Glavni grad.

Vuković je naveo da je vrlo trpeljiv na neprimjerne političke komentare.

- Nisam se javno oglašavao, ali neću dozvoliti da me bilo ko vrijeđa. Milatović je kazao da smo okupatori, vi ga niste opomenuli. Ja sam se cijeli život borio protiv tih i takvih ideja koji su refleksija prošlih vremena. Vi formirate koaliciju sa DF-om koji baštini sve ono suprotno borbi od '41 do '45. Toliko o vašem odnosu prema okupatorima, dodao je on.

Vuković je naveo da je odluka za pomjeranje izbora donijeta glasovima 45 poslanika, te podsjetio da je tu odluku podržao i SNP i URA.

- Tačno je da je Upravni sud, protivno praksi donio odluku isti dan kad je završena rasprava o tome. Oni su tri dana pred izbore osporili gradonačelnika, mi smo sjutradan reagovali i osporili tu odluku u vezi gradonačelnika. Što se tiče mandata gradske uprave i parlamenta, tu nema ništa sporno, ocijenio je Vuković. 

Poručio je i da nije DPS opstruirao izbor sudija Ustavnog suda. 

- Vi i vaši partneri ste pomjerili starosnu granicu za odlazak u penziju, pa su pojedine sudije Ustavnog suda to iskoristile. Sve je to urađeno da bi se pojedini poslali u penziju. Mi smo na kraju kazali da smo u interesu države koju branimo ovih dana glasati za barem jednog sudiju Ustavnog suda. Promijenio se dnevni red parlamenta i umjesto da se prvo izjasnimo o Zakonu o predsjedniku, kako bi u okviru prve tačke bilo izglasavanje sudija Ustavnog suda. Mi se od prvog dana ponašamo principjelno i  interesu grada i države, naglasio je on.

Vuković je naveo da vrlo nevoljno sjedi u fotelji gradonačelnika, a dodao je da bi volio da se sve završilo 24. oktobra, odmah nakon izbora. 

Poručio je i da neće da podnese ostavku. Vuković je rekao da sudije Ustavnog suda mogu da se izaberu za mjesec ako svi daju svoj doprinos.  Pozvao je Milatovića da im se pridruži na sjutrašnjem protestu, jer svi žele prijevremene izbore.

- Mi želimo sudije i da se odbaci ovaj Zakon o predsjedniku prema kojem ste i vi uzeli rezervu, dodao je on.

Milatović: Domaći okupatori uzurpiraju vlast

Kandidat za gradonačelnika Jakov Milatović rekao je da je tužan jer se Podgorica u demokratskom smislu nalazi tu gdje se nalazi.

- Danas imamo domaće okupatore koji nakon jasno iskazane volje građana uzurpiraju vlast. To nije uobičajena praksa, ovo je jako loš i nedemokratski čin. Kad slušamo Vukovića imamo utisak da mnoge stvari ne zavise od njegove partije, naglasio je on.

Milatović je naveo da je spreman da sasluša i drugu stranu, ali da ne želi da se ova emisija pretvori u predizbornu.

- Sve se završilo 23. oktobra. Vuković je spomenuo neke razloge, ali i naveo da odluke nisu zavisile od njega i njegove partije. One su i zavisile od njegove partije. Svi smo ušli u izborni proces znajući da sudija Ustavnog suda nema. DPS je odvojio Zetu od Podgorice kada su izbori bili raspisani. Imali ste koaliciju koja je osvojila 38 posto glasova koju  je predvodio Vuković. On je to veče priznao izborni poraz, a stvari su se u međuvremenu radikalizovale. Kreiran je jedan ambijent zloupotrebe instituta izborne žalbe, dodao je on.

Milatović je istakao da trenutno imamo apsurdnu situaciju, koja je kulminirala idejom da trenutna vlast sazove još jednu sjednicu gradske skupštine.

- Mi ćemo imati gradsku upravu koju će podržavato 34 odbornika, naspram opozicije koju će predvodi Vuković sa 24 odbornika. Jasno je pokazana volja građana. Jasno je da kad se izgubi vlast prestaje interes za javno dobro, što uopšte nije dobro. Ovo nije dobro za Crnu Goru i za budući ekonomski razvoj, dodao je on.

Milatoviću je drago što je budžet Glavnog grada 100 miliona eura. On je dodao da neke brojeve ne možete opovrgnuti. 

- Drago nam je i zbog prosječnih plata i penzija. To su sve dobre stvari. Kada malo izađemo iz svakodnevne drame, mi smo danas ipak jedno puno demokratskije društvo i ekonomski bogatije nego što smo bili prije dvije godine. Siguran sam da je Vukoviću i meni da se u narednom periodu sve to dodatno poboljša, kazao je Milatović.

Milatović je naveo da je Vuković ostvario dobar rezultat u Podgorici, ali ne dovoljan da  njegova koalcija vrši vlast.

- Jedino što svi znamo je da odlaganje izbora i presuda Upravnog suda pokazala da je vaš mandat nakon 5. jula nezakonit. Ja sam rekao da je sasvim sigurno da će biti nova vlast u Podgorici. Ja sam vrlo relaksiran, za razliku od vlast, znam da ćemo biti vlast. Imamo jednog političkog davljenika na scenu koji vuče za sobom cijelo društvo. Ovdje nisam u formi advokata DF-a, ovdje sam u ime Evropa sad i ušao sam sa idejom i vizijom o ljepšoj i boljoj Podgorici. Imam jasan stav o stvarima koje nisu bile dobre u Podgorici i Crnoj Gori. Nije dobro da imamo u Podgorici vlast kojoj je istekao mandat. Ukoliko vi trenutno vršite vlast mimo volje građana, ne postoji riječ za to, osim uzurpacija, rekao je Milatović.

Naveo je i da je DPS neizglasavanjem sudija dovela zemlju u insitucionalni problem. Milatović je naveo da je apsurdno da Veselin Vukčević koji je član DPS-a saziva sjednicu Skupštine Glavnog grada, a ne saziva sjednicu Izborne komisije. 

Vuković je nakon toga naveo da vladajuću većinu povezuje samo mržnja prema DPS-u.

- Vi želite da nastavite praksu revanšizma u glavnom gradu, kao što ste to radili na državnom nivou. Mi nećemo u Podgorici haos kakav je na državnom nivou, dodao je on.

Vuković je dodao da niko ne dovodi u pitanje legitimnu volju građana iskazanu na izborima.

- Ja sam aktuelni gradonačelnik i odgovoran sam za normalno funkcionisanje grada. Normalno funkcionisanje nije moguće bez usvajanje budžeta, napomenuo je Vuković.

Milatović je upitao ima li ikoga u Crnoj Gori da mu je normalno da oni kojima je istekao mandat sazivaju sjednicu skupštine.

- Mi nismo mala djeca da nam mijenjate teze. To radi čovjek koji je potpredsjednik partije koja blokira izbor Ustavnog suda. Vi imate presudu da ste nezakonito na funkciji. Ukoliko budem izabran za gradonačelnika preispitaćemo sve odluke koje ste donijeli u prethodne četiri godine, rekao je on.

Milatović je naglasio da Vuković uzurpira poziciju gradonačelnika. On misli da se ovdje radi o kratkoročnoj strategiji DPS-a da se po svaku cijenu drži vlast u Podgorici kako bi se koristili resursi.

- Ovdje se samo radi o potrebi partije koja je do sada funkcionisala zloupotrebom državnih i lokalnih resursa. Budite sigurni, svakim danom ovakve političke strategije, mislim da vam građani sve više okreću leđa, istakao je Milatović.

Vuković je poručio da Milatović nastavlja da manipuliše. 

- Preskačete činjenicu da se bez Ustavnog suda nema novog saziva parlamenta i nove vlasti ukoliko je neki građanin iskoristio pravo žalbe. Vrlo ste nekorektni prema gospodinu Vukčeviću i vi i vaši koalicioni partneri. Vukčević je član DPS-a i vrhunski profesionalac. Radio je pošteno taj posao 2020. i radi ga sad. On neće da preuzme odgovornost na sebe i ne želi da uđe u zonu krivične odgovornosti. Vršite pritisak ne samo na njega, ponovio je Vuković.

On je naveo da je danas Podgorica kolateralna šteta, a da se novi koalicioni partneri nisu sastali već 15 dana. 

Milatović mu je poručio da bude dostojan funkcije koju pokriva i da podnese ostavku. 

- Ispoštujte volju građana Podgorice. Znate da su izborne žalbe potpuno irelevantne, to su tri četiri izborne žalbe orkestrirane od strane DPS-a. Tri četiri pojedinca koče izbornu volju građana koji su vas poslali u političku prošlost. Ja da sam u potpunosti saglasan sa URA i DF, bio bih član tih partija, ne bih bio u Evropi sad, dodao je Milatović.

Poručio je Vukoviću da se pogleda u ogledalo u političkom smislu zbog budućnosti njegove partije. 

- Zbog zajedničke budućnosti ove zemlje pozivam vas da se vratite konstruktivnijem vođenju politike. Važno je izabrati funkcionalni Ustavni sud. Stav Evrope sad je da je najbolji izlaz iz aktuelne političke situacije sazivanje vanrednih izbora. Njih ne može biti bez Ustavnog suda, a jedino pravno i logično rješenje je glasanje za bar jednog sudiju, ponovio je Milatović.

On smatra da  DPS-u nije u političkom interesu niti funkcionalnost suda, niti vanredni izbori. Milatović je naveo da Vuković ne smije od Đukanovića da podnese ostavku.

- Đukanović vas politički troši da bi se on ponovo kandidovao za funkciju predsjednika partije. On će tada da pokaže da je on ta figura u Crnoj Gori koja vedri i oblači. Mi smo u Evropi sad slobodnomisleći ljudi, za razliku od vas u DPS-u. Partija poput vaše je partija prošlosti. Žao mi je što vi tonete zajedno sa brodom koji tone. Neće moći da davljenik koji tone udavi naše društvo, poručio je Milatović Vukoviću.

Milatović je najavio da se nastavljaju pregovori i da je ovdje u pitanju zamjena teza.

- Sve je moglo biti riješeno da je DPS glasao za jednog sudiju. Što se tiče pregovora, oni teku svojom dinamikom. Odlagali su se samo zbog tehničkih razloga. Očekujemo vrlo brzo i jedan koalicioni sporazum. Desila se jasna izborna pobjeda, koju gospodin Vuković uzurpira i lažno se predstavlja. Pokažite zrno dostojanstva, podnesite ostavku, naglasio je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:44