Danijel Živković / screenshot YouTube
11/12/2023 u 20:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Živković: Prethodna vlada zaustavila proces evropskih integracija

Nije tada Demokratska partija socijalista bila na vlasti, kazao je Živković

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista upitao je prethodnu vlast zašto nisu doveli do kraja proces evropskih integracija.

- E, kad dođete na pozicije odgovornosti i uhvatite se sa odgovornošći, i vidite kako stvar funkcioniše, onda vidite da to takvo nije, nego vam to služi kao politička parola da biste došli na pozicije vlasti. I to nije sporno. Kada se razmjenjuje politička argumentacija? Tačno. I Demokratska partija socijalista, kada je vršila političku odgovornost, mogla je da uradi više u procesu evropskih integracija - kazao je Živković.

Istakao je dio onoga što oni saopštavaju je dio objektivne odgovornosti.

- Ali nisam primijetio nikog od vas da ustane ovdje i prizna dio odgovornosti za prethodne tri godine. Jer to ne tvrdimo mi, nego to stoji u izvještaju Evropske komisije. Izvještaji Evropske komisije za prethodne dvije godine su najgori od kada je Crna Gora otvorila pregovore sa Evropskom unijom. Nije tada Demokratska partija socijalista bila na vlasti. Pričajmo odgovorno i argumentovano. To je prva stvar. Druga stvar, zašto mi optužujemo prethodnu vladu za zaustavljanje procesa evropskih integracija? Zbog toga što je to verifikovano u izvještaju - kazao je Živković.

On je kazao, na osnovu izvještaja Evropske komisije, da je prethodna vlada zaustavila taj proces.

- Žalim slučaj, ne pišem ja izvještaje, nego piše neka evropska administracija. Mi smo je glasali i mi smo je smijenili. A to što je izvitoperen sistem demokratije, da vi nećete da idete na izbore, jer vi tada niste htjeli da idete na izbore, a imali ste prilike da skratite mandat parlamentu, a niste htjeli, držali ste pozicije u parlamentu jer ste imali mjesta po dubini koji su davali podršku premijeru, tadašnje vlade Dritanu Abazoviću, iako je tadašnji predsjednik Milo Đukanović ovdje podnio inicijativu za skraćenje mandata parlamentu. Zašto niste glasali? To je vaš dio političke odgovornosti - kazao je Živković.

On je kazao da je ministar danas iznio veoma interesantne detalje koji zaslužuju ozbiljnu pažnju javnosti.

- Ne može se tek tako pretrčati preko ovoga što ste vi danas kazali. Nije to je rekao građanin, već to je rekao ministar pravde. Valjda da je logično da je ministar pravde ono što je danas rekao iznio na osnovu određenih saznanja koje ima. Šta je suština čitave priče. Mi ćemo iz Demokratske partije socijalista tražiti kontrolno saslušanje - istakao je Živković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 20:53