rakočević / FOTO:DPS
07/05/2024 u 12:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rakočević: Umjesto da kosponzoriše Rezoluciju UN, država relativizuje genocid

Crna Gora, umjesto da kosponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici, odlučuje da relativizuje genocid u Srebrenici, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.

On je na sjednici Skupštine rekao da na svakom koraku treba pokazivati kredibilitet i suštinsko vrijednosno pripadanje, ne samo NATO savezu, nego i civilizacijskom svijetu.

- To, nažalost, ova parlamentarna većina ne radi. Ne zato što u njoj ne sjede neki koji zaista baštine civilizacijske vrijednosti, vjerujem da u parlamentarnoj većini sjede oni kojima je stalo do tih vrijednosti, ali oni su u manjini - kazao je Rakočević.

On je rekao da, kad god se ti subjekti iz parlamentarne većine osmjele da naprave korak, pa kažu da je u Srebrenici bio genocid i da zarad dobrosusjedskih odnosa požele da grade dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, predsjednik Skupštine Andrija Mandić izađe i dovoljan je jedan tvit da Vlada bude „ustrojena“.

- A posljednji u nizu bio je onaj koji se tiče Rezolucije o Srebrenici, gdje se nigdje ne pominje kolektivna krivica bilo kog naroda - dodao je Rakočević.

Knežević: Glasanje za rezoluciju o Srebrenici bio katastrofalan potez

On je naglasio da su tu rezoluciju podnijele najrazvijenije države svijeta.

- Umjesto da Crna Gora kosponzoriše tu rezoluciju i da se vrijednosno dokaže, ona odlučuje da relativizuje zločin genocida u Srebrenici - kazao je Rakočević.

On je istakao da je i stav prema članstvu Kosova u Savjetu Evrope lutanje Crne Gore na međunarodnom putu.

- I zbog svega toga Crna Gora gubi ugled u međunarodnoj zajednici, a to je jedan od razloga što posljednjih tri i po godine nemate ozbiljnog investitora koji će da dođe u Crnu Goru i koji će da u vladama crne gore prepozna ozbiljnog saveznika, jer je zabrinut putem kojim Crna Gora ide - rekao je Rakočević.

Pejović: Vladu napadaju oni koji bi da profitiraju preko tragičnih tema iz prošlosti

On je naglasio da je najveći uspjeh u politici kad najveći kritičari i oponenti postanu sljedbenici.

- Kao što znate, danas su u opoziciji svi oni koji su 2017. godine glasali da Crna Gora postane članica NATO-a, a svi oni koji su bili protiv na neki način i nijesu učestvovali u toj odluci, sada su na vlasti - kazao je Rakočević.

Kako je naveo, onda se postavlja pitanje zbog čega je 12 odsto pad povjerenja u NATO u Crnoj Gori u posljednje tri godine.

Rakočević je upitao zbog čega je tako dramatičan pad i zbog čega Gabrijel Eskobar prije godinu kaže da Crna Gora nije više kredibilna članica i da se sa njom ne dijele povjerljive informacije.

- Zato što danas u vlasti imamo one koji se protive suštinski članstvu u NATO-u, ili da budem precizan Demokratski front, jer svi drugi podržavaju, deklarativno ili suštinski - dodao je Rakočević.

On je istakao da je u 2018. godini povećan broj direktnih stranih investicija iz država članica NATO-a za 64 odsto.

- Pozdravljamo i ohrabrujemo finalnu evoluciju dijela parlamentarne većine koji su tada bili protivnici onima koji su danas u opoziciji - rekao je Rakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 18:43