Драшко Рашковић / - црно на бијело
05/05/2021 u 11:33 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рашковић: Институт „ Др Симо Милошевић” развојна шанса Херцег Новог

Руководство Института, коjе jе децениjама постављао ДПС, имало jе наjважниjи задатак да, у предизборним периодима, мање-више отворено, врши притисак на дио запослених коjи нису сматрани сигурним гласачима да гласаjу ДПС и тако обезбиjеде довољан броj гласова. О Институту се ниjе водило рачуна са руководећих позициjа, поручио је носилац листе Црно на бијело- Може Бокешки Драшко Рашковић

Институт "Др Симо Милошевић" у Игалу, некадашњи здравствени бисер Црне Горе, у великим jе проблемима, захваљаjући претходноj државноj власти, поручио је носилац листе Црно на биjело – Може Бокешки у Херцег Новом Драшко Рашковић.

– Наша коалициjа ће, након што буде партиципирала у локалноj власти у Херцег Новом, инсистирати да на чело Института коначно дођу способни кадрови коjи ће, у сарадњи са стручним лицима, на краjу одлучити вриjеди ли оваj препознатљив бисер развиjати у оквиру jавног здравственог система или он веће изгледе за развоj и осавремењивање има у оквиру приватног пословања – саопштио jе Рашковић.

Према његовим риjечима, све указуjе на то да се током дугогодишњих несуспjелих покушаjа приватизациjе Институту спремао исти сценарио као и болници Мељине.

– Томе се дио радника Института успjешно супротстављао, насупрот менаџменту. Руководство Института, коjе jе децениjама постављао ДПС, имало jе наjважниjи задатак да, у предизборним периодима, мање-више отворено, врши притисак на дио запослених коjи нису сматрани сигурним гласачима да гласаjу ДПС и тако обезбиjеде довољан броj гласова. О Институту се ниjе водило рачуна са руководећих позициjа. Дошло jе до дjелимичне девастациjе постоjећих капацитета, осипања стручног медицинског кадра и заостаjања у погледу савремених трендова у области бањске понуде – поручио је Рашковић.

Он напомиње да jе Институт самодоходован и да jе, упркос томе што jе држава била већински власник, претходна власт на њега гледала само као извор финансиjа, али не као и на нешто у шта треба улагати.

– Ситуациjа се драстично погоршала у посљедњоj години и од постоjања Института никада ниjе била гора. У вриjеме глобалног затварња држава у току пандемиjе, сви страни програми коjе jе Институт потписао су одложени, тако да ниjе остварен планирани прилив средстава из тог сегмента. У исто вриjеме броj пациjената коjи долазе из наше земље и региона jе драстично смањен – истакао је Рашковић.

Носилац листе Црно на биjело – Може Бокешки наводи и да Институт у Игалу од стране локалне власти ниjе перципиран као локална брига.

– Несхватљиво jе да jе неопходан оволико дуг период за именовање новог руководног кадра. Сигурно jе да jе Институту ургентно неопходна финансиjска потпора, као и вакцинациjа кадра како би поново нашао своjе мjесто на страноj и домаћоj сцени и остварио барем дио планираних прихода. Институт Игало такође мора оjачати медицински кадар коjи jе због лошег материjалног статуса напуштао установу. О његовоj дугорочноj будућности морамо интезивно размишљати и радити на њоj – поручује Рашковић.

Рашковић закључује да је здравствени туризам у свиjету jедна од наjбрже растућих индустриjа, па jе и Институт Др Симо Милошевић посљедично велика развоjна шанса Херцег Новог.

– Институт Игало, Херцег Нови и Бока мораjу поново постати препознатљива звиjезда на мапи рехабилитационих, здравствених и спа центара Европе. Херцег Нови може боље – закључио jе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 14:15