/ -FOTO: ARHIVA
26/02/2022 u 07:00 h
Дејан Богојевић, Мирјана ПоповићДејан Богојевић, Мирјана Поповић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Без повећања плата за психологе у болницама и домовима здавља

Без повећања плате остали и социјални радници у Доброти, дефектолози и тако даље

Здравствени сарадници, психолози, дефектолози, те социјални радници који раде у Специјалној болници за психијатријске болести у Доброти и центрима за ментално здравље у домовима здравља у Црној Гори нијесу добили повећање плата по основу раста коефицијената за зараде у гранском колективном уговору.

У Министарству здравља сматрају да на то и немају право по Закону о здравственој заштити.

Како је "Дану" тим поводом речено у ресору здравља, колективним уговором су у склади са законом обухваћени здравствени радници који имају одговарајући ниво квалификација у области здравства.

Са друге стране, представници запослених у Специјалној психијатријској болници Доброта и центрима за ментално здравље у домовима здравља тврде да су психолози, дефектолози–логопеди и социјални радници који лијече најтеже психијатријске пацијентима неоправдано изостављени приликом увећања плате по новом Гранском колективном уговору.

Из Синдиката запослених Специјалне болнице за психијатрију у Котору истичу да по одлуци Министарства здравља медицински сарадници, како су иначе препознати у здравственом систему, нијесу обухваћени увећањем зарада већ су их сврстали у немедицинско особље (психологе, дефектологе и социјалне раднике).

Како објашњавају, одређени степен образовања (нпр. бечелор – високо образовање у трајању од три године) није дефинисано у ГКУ те су запослени сврстани према нижем степену образовања.

Тим поводом, директор Психијатријске болнице Александар Мачић се прије усвајања ГКУ дописом обратио министарствима здравља, финансија и социјалног старања, Самосталном синдикату здравства Црне Горе тражећи да приликом тада најављеног повећања коефицијента у здравству обрате пажњу на сараднике у здравству.

– Законом о заштити и остваривању права ментално обољелих лица јасно стоји ко су сарадници у здравству – психолог, социјални радник, дефектолог. Једино смо добили одговор Министарства финансија и социјалног старања, односно Милојка Спајића, који нас је упознао да је наведено искључиво у надлежности Министарства здравља. Након усвајања ГКУ за здравствену дјелатност, сарадници у здравству су сврстани у немедицинско особље, што је потпуно контрадикторно услугама која пружамо нашим пацијентима. Наиме, те услуге су од Фонда здравства дефинисане као медицинске услуге и сваки дан се као такве фактуришу за сваког пацијента понаособ – истиче предсједница Синдикалне организације ЗУ Специјалне болнице за психијатрију "Доброта" Котор Нада Матковић.

Она наводи да се на свим овим одјељењима ради тимски, гдје поред љекара психијатара, сви здравствени сарадници (психолог, социјални радник, дефектолог- окупациони терапеут) представљају не само незамјењиву подршку медицинским радницима у процесу лијечења и рехабилитацији пацијената већ и самостално спроводе различите терапијске процедуре – индивидуалну и групну психотерапију, социотерапију и радно-окупациону терапију.

Здравствени радници само медицинске струке

Из Министарства здравља наводе да је Законом о здравственоj заштити чланом 87 прописано да су здравствени радници лица коjа имаjу одговараjући ниво квалификациjе образовања из области здравства, коjи у виду професиjе обављаjу здравствену дjелатност и непосредно пружаjу здравствену заштиту грађанима, у складу са законом.

– А чланом 87а прописано jе да су здравствени радници лица са завршеним одговараjућим интегрисаним академским студиjама здравствене струке, и то: доктор медицине, са завршеним Медицинским факултетом, доктор стоматологиjе, са завршеним стоматолошким факултетом; и доктор фармациjе, дипломирани фармацеут, дипломирани фармацеут – медицински биохемичар, магистар фармациjе, са завршеним фармацеутским факултетом, као и физиотерапеут, медицинска сестра, бабица, здравствени техничар и друга лица коjа обављаjу послове опште здравствене његе и бабињства, као диjела здравствене заштите и имаjу четврти, пети,шести или седми ниво квалификациjе образовања из области здравства, у складу са законом – кажу из министарства.

– Они активно партиципирају у свим фазама лијечења пацијената, од пријема до отпуста, учествујући у дијагностичким процедурама, диференцијалној дијагностици, рехабилитацији, психитерапији итд. Обим рада здравствених сарадника представља саставни и неодвојиви дио медицинског третмана пацијената, нарочито у нашој установи, која је као што знате специфична по природи услуга које пружамо, профилу и структури пацијената. Јасно је да се ове врсте активности не могу сврстати у исту категорију активности које обавља немедицинско особље, како је то до сада било у систему здравства Црне Горе, те постављамо питање да ли се и здравствени сарадници могу сврстати у "немедицинско особље" које пружа медицинске услуге – објашњава Матковићева.

Предсједница Самосталног синиката здравства Љиљана Кривокапић казала је за "Дан" да су здравствени сарадници који раде у болници у Доброти и у центрима за ментално здравље изостављени приликом повећања коефицијената по гранском колективном уговору.

image

Кривокапић

Фото: Архива

– Нама су се обратиле колеге из скоро свих општина гдје раде психолози. дефектолози и социјални радници. Обраћале су се колеге из Херцег Новог, Котора, Подгорице и Никшића. Ми смо све приговоре упутили министарствима финансија и здравља да се свима повећају коефцијенти. И они раде у здравству. Очекујемо да нам одговоре у наредних неколико дана. Здравствени сарадници могу радити и у другим установама ван система здравства, али се то мора исправити јер наш систем не може без њих – поручила је Кривокапићева.

Из Министарства здравља "Дану" је јуче саопштено да су увећањем коефицијената обухваћени само здравствени радници који имају одговарајући ниво квалификација из области здравства и да здравствнеи сарадници као немедицински кадар нијесу дискриминисани.

– Чланом 88 Закона о здравственоj заштити прописано jе да су здравствени сарадници лица коjа немаjу образовање здравственог усмjерења, а раде у здравственим установама и учествуjу у обављању здравствене дjелатности, као и лица коjа су завршила стручно усавршавање из члана 99 овог закона. Здравствени сарадници могу да обављаjу здравствену дjелатност у области jавног здравства, диjагностике, заштите менталног здравља, заштите репродуктивног здравља, здравствене заштите дjеце и одраслих са инвалидитетом, у складу са овим законом. Имаjући у виду цитиране законске норме, нема законског основа да jе учињена дискриминациjа према здравственим сарадницима као не медицинском кадру. Напомињемо да су и Гранском колективном уговору за област здравства послови коjе обављаjу психолози, дефектолози и социjални радници били у групи послова са утврђеним коефициjентом, као и у Измjенама наведеног прописа. Повећењем коефициjената здравственим радницима уважен jе напор и посвећеност здравствених радника у систему коjи су своj живот опредиjелили бризи оном што нам jе свима наjважниjе, а здравље свакако jесте. Повећањем коефициjената тежи се побољшању стандарда здравствених радника и враћање угледа професиjи коjа jе годинама била занемаривана – истичу из министарства.

Немедицински радници из Клиничког центра и Института за јавно здравље протестовали су у јануару испед те установе незадовољни јер им плате нијесу увећање као здравственим радницима.

На протесту су поручили да ће одлуком Министарства финансија и социјалног старања дипломирани економисти и инжењери имати плату као медицинске сестре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:50