/ - FOTO: RTS
27/09/2023 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sinod SPC: Kosovo besudna zemlja u kojoj nema slobode za Srbe, molimo se za mir

Pozvali su vjerni narod da se moli za sve postradale

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve oglasio se povodom tragičnih događaja na Kosovu, i izrazo saučešće srodnicima postradalih. Ocjenjuju da je žalosno što mnogi iz Beograda pokušavaju da prikažu SPC kao učesnicu, čak i vinovnika tragičnih događaja.

- Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz svijeta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku Pravoslavnu Crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cijenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska Crkva sa svojim vjernim narodom nestane sa Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Pozvali su vjerni narod da se moli za sve postradale.

- Sa velikom tugom u srcu molimo se Spasitelju da u Carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj Majci Božjoj da im pruži utjehu. Pozivamo i vjerni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju.

Kažu da je jednostavna jevanđeljska istina da mir "ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susjedima".

- Stoga podsjećamo na desetovjekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega na to da je Srpska Pravoslavna Crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vjernika, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, vjerni krstu Hristovom i Kosovskom zavjetu - navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i na to da se Srpska Pravoslavna Crkva uvijek zalagala, kao što se i sada zalaže, "da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rješavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive".

- Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vjernicima. Srpska Pravoslavna Crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku djecu - kaže se u saopštenju.

Podsjećaju da su posljednjih mjeseci hapšeni ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je, kako se navodi, zemlja u posjedu Srba.

- Ukratko Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe - navodi se u saopštenju.

Dodaju da braći i sestrama na Kosovu upućuju poruku bezgranične ljubavi i očinske brige.

- Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utjehu, toplinu i nadu - navodi se u saopštenju.

Podsjećaji i posebno ističu da su za Srpsku Pravoslavnu Crkvu "Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije".

- Podržavamo i podstičemo nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji u Pokrajini žive - zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KOSOVOSPC SINOD
18. maj 2024 12:25