/ -JUTJUB/SKRINSOT
09/04/2024 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vampire Weekend objavili peti studijski album

Ezra Kenig, Kris Baio i Kris Tompson su na novom albumu bili inspirisani i proganjani duhom Njujorka prošloga vijeka

Sve se, čini se, vrti oko broja pet kod američkog benda Vampire Weekend, nisu objavili ništa novo u prethodnih pet godina, a onda su njihov peti studijski album (Columbia Records) objavili 5. aprila.

Ezra Kenig, Kris Baio i Kris Tompson su na novom albumu bili inspirisani i proganjani duhom Njujorka prošloga vijeka, ali je zanimljivo da su, osim u svom rodnom gradu, novi album snimali svuda po svijetu, u Los Anđelesu, Londonu i Tokiju. Album je većinski producirao Koenig uz pomoć dugogodišnjeg saradnika Ariela Rechtshaida, miks je uradio Dejv Fridman a mastering Emili Lazar.

Za novi album, za koga Ezra Kenig kaže da je njegov "Dark Side Of The Moon koji sreće Paul‘s Boutique", urađen je i trejler. Tokom 2019-2020., Kenig je napisao gomilu stihova, koju je pretočio u desetak pjesama, koje su poslednjih pet godina prerađivane, dotjerivane da bi postepeno dobili melodijske i tekstualne strukture koje će bendu Vampire Weekend doneti nove kreativne vrhunce. Only God Was Above Us pokriva univerzalne teme, od poriva da se preispita svijet u kome živimo, do potrage za duševnim mirom do koga se može doći jedino prihvatanjem. Album je onoliko neposredan koliko je kompleksan, sa jedne strane možda njihov najgrublji do sada, a sa druge strane možda njihov najljepši i najmelodičniji.

Naslov albuma "Only God Was Above Us" je konačan zaključak, onaj koji je započeo na razigranoj, profanoj i konfrontirajućoj noti i protiče bujukom emocija, doživljaja, likova i priča, prije nego što se završi nedvosmislenom porukom prihvatanja… i jednostavno, bukvalnim "nadati se":Vrlo zanimljivo je da im se jedna pjesma na albumu zove "Pravda".

Naslov albuma je direktno preuzet sa omota albuma fotografija groblja metroa koje je napravio Stiven Zigel u Nju Džersiju 1988.godine. News od 1.maja 1988. sa naslovnom pričom koja detaljno opisuje užasnu eksploziju koja je otkinula krov aviona na letu Aloha Airlines 243. Naslov citira preživjelog putnika: "SAMO JE BOG BIO IZNAD NAS".

Prve dvije muzičke ponude sa albuma bile su su "Capricorn" i "Gen-X-Cops", pjesme koji su izašle 16. februara. "Capricorne" koju je napisao Ezra Kenig, a producirao zajedno sa Arielom Rečstajdom, počinje varljivo prigušenom notom, a njene nježne melodije i razlomljeni tonovi razvijaju se u transcedentni hor i vrtlog distorzičnih gitara i živopisnih bubnjeva. "Gen-X-Cops" su napisali Kenig i Tompson, a takođe i producirali uz pomoć Rečstajlda. Pjesma počinje frenetičnom gitarom koja priliči naslovu pjesme preuzetom iz akcionog hongkonškog filma devedesetih godina prošlog vijeka, čiji refren glasi: "Svaka generacija donosi svoje izvinjenje". U režiji dugogodišnjeg kreativnog direktora grupe, Nika Harvuda, "Capricorn" je vizuelno putovanje u Njujork kasnih osamdesetih, koja pokazuje privlačnu, ali prljavu eru grada. Spot za "Gen-X-Cops" koji je režirao Dru Pirs (The Fall Guy, Mission:Impossible-Rogue Nation) ide sasvim drugačijim putem, putem autentičnosti, koristeći originalne filmske materijale koje je koristuo Zigel krajem osamdesetih u Njujorku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 09:08