Dragan Racic / -AUTOR
01/11/2023 u 16:45 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO)Crnogorskom umjetniku Draganu Račiću status ambasadora sevdaha

Zvanje za poštovanje, sevdah za baštinjenje

Istaknutom crnogorskom interpretatoru narodne izvorne muzike i svedalinki Draganu Račiću biće dodijeljen status ambasadora sevdaha na 15. jubilarnom festivalu "Sevdalinko u srcu te nosim" koji će se 30. novembra održati u Tuzli.

- Ovo je zaista velika čast i za mene i za Crnu Goru. Zvanje ima posebnu težinu i značaj ako se zna da je sevdalinka dio svjetske nematerijalne baštine - ističe Račić.

Zvanje je za poštovanje, a sevdah za baštinjenje. U prilog tome ide sav dugogodišnji trud ovog umjetnika da živi sevdah, da ga udahne, podijeli i sačuva. To je njegova misija i osnovni pokretač karijere koja traje decenijama.

- Ljubav i čežnja sa prizvukom tuge donose neke od najljepših pjesama u istoriji i vrijedno ih je sačuvati od zaborava, udahnuti im novi život i pronaći im nove slušaoce i poštovaoce - poručuje Račić.

Činjenica da neki mladi umjetnici njeguju ovu vrstu muzike i da su svuda u svijetu, mimo jezičke barijere, prohvaćeni s poštovanjem i emocijom, koja je negdje svima poznata, potvrda je vrijednosti koju sevdah posjeduje, a koja se mjeri trajanjem.

Značaj ovog priznanja za Račića je još veći ako se uzme u obzir činjenica da je prvo u Crnoj Gori, a da ga je prije njega zavrijedio njegov kolega iz Sjeverne Makedonije Naum Petreski.

- Crna Gora dosad nije imala to zvanje u popisu umjetničkih stvaralaca. Zaista sam počastvovan. U Bosni naše kolege njeguju sevdah i na svim tim tematskim večerima smo zajedno, uživamo i pjevamo koliko nas grlo nosi. Tako će biti i ovoga puta u Tuzli gdje će zapjevati neki od najistaknutijih muzičkih umjetnika - kaže pjevač.

U Tuzli je mjesec novembar posvećen sevdahu. Od 6. do 30. novembra biće organizovane Interaktivne radionice za mlade izvođače, Muzikoterapija za djecu, Javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu, Izložba fotografija, Unikatna druženja sa zvijezdama sevdaha, a kao kruna mjeseca održače se takmičarko i revijano veče Festivala. Na njemu će pored našeg predstavnika nastupiti Halid Bešlić, Hanka Paldum, Nedeljko Bilkić, Snežana Đurišić, Ringo Hamidović i mnogi drugi.

Festival će prenositi RTCG, ali i 30-ak regionalnih televizijskih kuća.

Naš umjetnik će generalnu probu pred festival imati u Sarajevu, 4. novembra, gdje će biti organizovano veče Pljevljaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 02:18