Нина Бокан / Јеврејска заједница
11/05/2021 u 14:43 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједница Јеврејске заједнице подржала Лепосавића: Министар није негатор злочина, доживјела сам га као хуманисту

Он је све, само не негатор злочина, тврди Нина Офнер Бокан

Предсједница Јеврејске заједнице Црне Горе Нина Офнер Бокан огласила се поводом случаја министра правде Владимира Лепосавића, наводећи да су реакције на његову спорну изјаву биле заправо покушај политичког убиства једног човјека који је, по њеном мишљењу, све само не негатор или релативизатор злочина.

Бокан је казала да је имала прилику да упозна Лепосавића и сарађује са њим.

- Доживљавам га као човјека са крајње истанчаним сензибилитетом за потребе националних и вјерских мањина, те као убијеђеног хуманисту са искреним и стварним поштовањем за страдање сваког појединца, а камоли за хиљаде људских жртава- навела је Бокан.

Додала је да је Лепосавић истакао да не негира геноцид нити да има права на то.

- Kамо лијепе среће да негатори Холокауста признају злочине и масакре који су направљени над припадницима мог народа, да се поклоне пред патњом жртава и изразе саучешће потомцима, као што је министар Лепосавић урадио када су у питању жртве Сребренице. Негатори Холокауста не само да негирају да се сам геноцид над Јеврејима икад десио – него понекад иду тако далеко да покушавају да присвоје статус жртве за присталице злочиначке идеологије- истакла је предсједница Јеврејске заједнице.

Бока је навела да се често у региону слушају медијске иступи и неистине о томе како је на територији Јасеновца, познатог као балкански Аушвиц, наводно дјеловао комунистички логор за усташе и друге антикомунисте.

- Такво извртање истине је више него очигледно усмјерено на релативизацију историјских чињеница, на отимање статуса жртве правим жртвама – и, што је најужасније, на трансфер статуса жртве са правих жртава на фиктивне усташке жртве. Тако, на један недопустиво дрзак и перфидан начин, стварне жртве бивају по други пут изложене терору припадника исте оне идеологије која их је једном већ убила. Добро је познато да је Јасеновац био једини логор смрти у другом Свјетском рату који није био под директном њемачком управом, већ су у њему локални злочинци, усташе из Хрватске и БиХ, систематски и на монструозне начине истребљивали Јевреје, Србе и Роме- додала је Бокан.

Према њеним ријечима, док год смо свакодневно окружени систематском релативизацијом природе Другог свјетског рата, рехабилитацијом фашистичких поздрава и иконографије, масовним пјевањем усташофилнихпјесама Томпсона чини јој се да су реакције на изјаву Лепосавића покушај политичког убиства једног човјека.

- На крају ове изјаве битно ми је да подвучем да иста нема везе са оваквим или онаквим политичким ставовима и опредјељењима министра Лепосавића, а још мање са мојим властитим. Ради се само једино и искључиво о осврту на нашу изванредну професионалну сарадњу, у току које је министар Лепосавић наступио према Јеврејској заједници Црне Горе као експерт, а не као политичар, што је и мото цијеле нове Владе- закључила је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:44