/ Златко Вујовић
16/05/2021 u 12:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: Агресивност Демократског фронта приближава Кривокапића и Бечића

Треба очекивати скору реконструкцију Владе или њен пад. Овакав однос између Владе, парламента и политичких партија није даље одржив, истиче Вујовић

Политички аналитичар и предсједник Управног одбора ЦЕМИ-ја Златко Вујовић сматра да до приближаваЊа ставова премијера Здравка Кривокапића и лидера Демократа и предсједника Скупштине Алексе Бечића, долази због страха од агресивног Демократског фронта.

Вујовић у разговору за Портал Дана истиче да је на промјене односа снага унутар Српске православне цркве након смрти патријарха Иринеја, а посебно, митрополита Амфилохија, значајно утицала на стабилност владајућег коалиционог аранжмана.

”Овакав однос између Владе, парламента и политичких партија није даље одржив

- Премијер Кривокапић више нема пуну подршку СПЦ у Црној Гори, као њен представник и носилац структура лојалних СПЦ у власти, а то се може драстично промијенити уколико на мјесто покојног митрополита Амфилохија дође избор предсједника Србије Александра Вучића, умјесто епископа Јоаникија. То би додатно усложило односе. У таквом развоју снага дошло је до приближавања ставова Кривокапића и Бечића, који у страху од агресивног Демократског фронта, подржаног Вучићем и Милорадом Додиком, покушавају да изграде савезништво. Треба очекивати да та сарадња још извјесно вријеме јача, макар до именовања новог митрополита. Вјерујем да се ништа значајније неће десити унутар владајуће коалиције до именовања митрополита, након чега ће сви актери моћи боље да сагледају реалан однос снага на сцени – каже Вујовић.

Он истиче да је у Црној Гори потпуно јасно да Влада нема подршку парламентарне већине, и да Влада доста вјешто избјегава отварање питања њене реконструкције.

- Међутим, овакво стање наноси велику штету кредибилитету владајуће већине, јер су блокирани бројни развојни пројекти због неусвајања буџета. Влада је спремна за реконструкцију још од њеног избора, јер она не одражава реалан однос снага унутар владајуће већине. Тешко је направити стабилну већину а да у њој не учествују њени коалициони партнери, односно без ДФ-а и Демократа. Представници ових коалиција су по дубини преузели све позиције, тако да они јесу у извршној власти, само их нема у Влади – каже он.

Вујовић сматра да би на тај начин било логично да преузму и одговорност за успјехе односно неуспјехе власти.

- Влада у парламентарном систему какав је наш треба да одражава састав владајуће коалиције, а не актера који не учествују на изборима. Друга је ствар да ли су они прихватљиви или не нашим спољним партнерима. Ова Влада већ сада испуњава дио програма ДФ-а, тако да не видим зашто они нијесу и формално у њој кад већ врше власт по дубини. Уласком ДФ-а у Владу бирачима би биле јасније политике, а те партије би на бази разултата прошириле подршку, или је изгубиле. У сваком случају бирачи нека процијене учинке оних за које су гласали. Стога треба очекивати скору реконструкцију Владе или њен пад. Овакав однос између Владе, парламента и политичких партија није даље одржив – закључује Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:08