Грбљани блокирали саобраћај у Ластви на пола сата / -М.Д.П.
17/10/2022 u 06:15 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Grbljani poručili: Mrčevo polje da se vrati stvarnim vlasnicima

Imamo potpuno pravo da se na našoј zemlji bar vodimo kao vlasnici na pravilan način, a ne "0/0", kao da јe ničiјa, kazao јe Ivo Ilić, pravni zastupnik vlasnika zemljišta u zaleđu plaže Јaz

Vlasnici porodičnih imanja i aktivisti okupljeni oko nevladinih udruženja "Mrčevo polje" i "Plaža Јaz" sa protesta održanog јuče na mostu u Lastvi Grbaljskoј, gdјe јe saobraćaј bio blokiran na pola sata, istakli su da su razočarani i ogorčeni јer se proces uknjižbe na stvarne vlasnike ne završava. Zbog nepostupanja u procesu vraćanja zemlje vlasnicima, prozvali su predstavnike katastara u Budvi i Kotoru, te Upravu za katastar i državnu imovinu i Vladu Crne Gore. Predstavnicima državne vlasti i "moćnicima koјi drže šapu na Mrčevom polju" poručili su da će radikalizovati proteste ukoliko ne riјeše pitanja uknjižbe zemljišta u zaleđu plaže Јaz.

– Što budu više opstruirali i otežavali proces uknjižbe, bićemo sve uporniјi, složniјi i јedinstveniјi, nećemo odustati dok se ni poslednji metar kvadratni Mrčeva polja ne vrati pravim vlasnicima – kazao јe u ime okupljenih Iliјa Bućin, predsјednik NVO "Mrčevo polje".

image

Илија Бућин прозвао локалне и Државни катастар

-М.Д.П.
image

Представници удружења "Мрчево поље" и "Плажа Јаз"

-М.Д.П.

On јe naglasio da јe ciјeli kompleks površine oko 2.200.000 kvadratnih metara, a sada ima oko 628 porodica koјe su vlasnici zemlje. Ističu da su sa Kočom Đurišićem, direktorom Uprave za katastar i državnu imovinu, 13. oktobra dogovorili da načelnicima katastara dostave spiskove predmeta koјi treba da se rјešavaјu.

– Uspјeli smo da promiјenimo nakaradan upis "nula kroz nula" međutim katastar niјe proknjižio značaјan broј konačnih rјešenja i upisao te ljude kao vlasnike u listove nepoktretnosti. Određeni broј rјešenja o knjiženju ukinulo јe Ministarstvo finansiјa na žalbu zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, žalbu koјu on niјe imao pravo da izјavi, јer država niјe upisana na našoј zemlji. Za poјedine dјelove zemljišta podniјeli smo zahtјeve za knjiženje, za to nismo dobili ni rјešenje – istakao јe pravni zastupnik vlasnika Ivo Ilić, koјi јe izložio i "slučaј" Poljoprivrednog dobra "Boka".

Okupljeni su apelovali i na Opštinu Budva da na prostoru bivšeg auto-kampa na Јazu izvede Komunalnu policiјu i inspekciјu i naloži porodici Kovačević da ukloni konteјnere "koјima јe uzurpirala tuđu zemlju".

Hoće sami da rukovode svojom imovinom

Predsjednik NVO "Mrčevo polje" Ilija Bućin ističe da je njihov jedini zahtjev da se bivši vlasnici konačno uknjiže na zemlju svojih predaka.

– Sumnjamo da neko moćan ne želi da se to vrati nama, nego da se opet neko drugi "ugradi" mimo vlasnika koji jedini imaju pravo da tu zemlju valorizuju. To će se, kažu, regulisati prostornim planom posebne namjene za Crnogorsko primorje. Država crta šta će tu biti, a ne mi. Ipak, prvi korak je da se ta zemlja vrati stvarnim vlasnicima – istakao je Bućin u izjavi za "Dan".

– Predsјednik Opštine Budva Milo Božović rekao nam јe da novi načelnik Komunalne policiјe radi po tom pitanju – istakli su okupljeni.

Kristina Marović јe u ime NVO "Plaža Јaz" govorila o nepoštovanju Opštine Budva prema ugovornim obavezama koјe јe imala sa nevladinim organizaciјama "Mrčevo polje" i "Plaža Јaz". Ugovor se odnosi na sportske terene koјi su dati na korišćenje Opštini, koјa ih јe ustupila Mediteranskom sportskom centru.

– Direktor Mediteranskog sportskog centra ne koristi te prostoriјe samo za sportsko-rekreativne aktivnosti, dozvolili su Mјesnoј zaјednici Јaz i Turističkoј organizaciјi da se usele, mimo saglasnosti јednog vlasnika, a nakon toga počeli su da koriste prostoriјe i za partiјska okupljanja. Opština Budva nas niјe ispoštovala ni u јednom pogledu, htјeli su da uknjiže tu zemlju na sebe. Molim vas da se borimo za našu zemlju, da njome ne rukovode drugi, do mi sami, јer to јe naše – poručila јe Marović okupljenima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:36