Мјештани сматрају да Краљска барутана треба да буде споменик културе / -Д.Јововић
25/10/2021 u 07:00 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Надлежни нијесу заштитили зграду војног магацина у Краљима: Славна барутана препуштена пропадању

Ради се о објекту познатом као Краљска барутана, површине 300 метара квадратних, који је саграђен 1899. године ради чувања ратне опреме и наоружања војске Васојевића

Мјештани села Краље поново су од надлежних институција затражили да се заштити зграда некадашњег војног магацина смјештена недалеко од регионалног пута Андријевица–Трешњевик–Колашин. Ради се о објекту познатом као Краљска барутана, површине 300 метара квадратних, који је саграђен 1899. године ради чувања ратне опреме и наоружања војске Васојевића. Зграда је за те сврхе коришћена све до 1912. године, односно до пада турског царства на Балканском полуострву. Након тога објекат је стајао на услузи мјештанима који су се ту окупљали и проводили слободно вријеме. У згради су својевремено били смјештени школа и омладински дом, као и пекара и жандармеријска станица. Међутим, као је вријеме одмицало, Краљска барутана се полако урушавала и дана је то руина насред села. Мјештани сматрају да објекат Краљске барутане заслужује статус споменика културе и да тај објекат што прије треба ставити под заштиту.

– У више наврата смо указивали надлежним институцијама да је чувена Краљска барутана значајан историјски објекат који заслужује посебну пажњу и заштиту. Међутим, нико се није удостојио да одговори на наше захтјеве. Било је и природно и логично да неко дође овдје у Краље и погледа о чему се ради, али то се, нажалост, није десило. Зато поново позивамо надлежне да схвате да Краљска барутана треба да буде проглашена спомеником културе и да завређује посебну заштиту. Крајње је непримјерено да објекат оваквог значаја данас представља право ругло – казао је предсједник мјесне заједнице Краље Милутин Хари Ђурковић.

Поред цркве споменик Карађорђу

У Краљима постоји четвороразредна основна школа, која је почела са радом још далеке 1857. године као друга у Црној Гори, а прва у Васојевићима. Имају Краљани Омладински дом, а на Селини, заравни у центру села, још 1904. године подигнута је Црква Светог Вазнесења Господњег, око које се и данас окупља велики број вјерника. Краљани су недалеко од цркве подигли и споменик вожду Карађорђу, чији су преци управо из овог села. Нијесу ови вриједни људи заборавили ни своја четири пилота ратног ваздухопловства, па су им одмах поред Вождове писте подигли јединствено спомен-обиљежје на којем је и авион из Другог свјетског рата.

Он истиче да је Краљска барутана одиграла значајну историјску улогу у минулом периоду, на коју сви Краљани поносни.

– Ова зграда је у минулим временима била уточиште различитим војскама које су долазиле и пролазиле подручјем Васојевића. У њој се чувало наоружање, као и два далекометна топа прозвана "Крњо" и "Зеленко". Ти топови су из Краља транспортовани на планине Баљ и Сјекурицу, одакле су 1912. године тукли турске снаге у дијелу Пећи. "Крњо" и "Зеленко" су ушли у историјску легенду, јер су дали значајан допринос ослобађању од Османлијске империје – казао је Ђурковић и апеловао на надлежне у Влади Црне Горе да посјете Краљску барутану, увјере се у њене историјске вриједности и крену у санацију овог дуго времена запуштеног и руинираног објекта, а самим тим и у свеукупну обнову сјевера Црне Горе.

Спомен-дом претворили у музеј духовне и историјске вриједности

У Краљима се налази спомен-дом у ком мјештани чувају значајне вриједности овога краја. Истичу да се ради о својеврсном музеју на ком би могле да им позавиде и много веће средине.

– Овај крај је изњедрио бројне знамените личности, препознате на нашим ширим просторима. Краље је уједно било стјециште занимљивих догађаја који су плијенили пажњу јавности. Зато смо одлучили да у центру села направимо једну врсту музеја и да кроз различите предмете и писану грађу на том мјесту представимо наше знамените личности, као и духовне и историјске вриједности. Тај музеј представља својеврсну личну карту нашег мјеста, потврђујући да су ови простори били прави расадник оних који су оставили дубок траг у трајању нашег села – нагласио је мјештанин Микан Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:15