/ -FOTO: D.J.
17/02/2023 u 08:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nalazišta mermera u Andrijevici zatrpana neispunjenim obećanjima

Pričalo se da je andrijevički mermer privukao pažnju firmi iz Slovačke, ali od toga nije bilo ništa

Nakon što Vlada kompaniji Uniprom metali nije odobrila dodjelu koncesija za ekspolataciju mermera i dijelu planine Žoljevice, agonija oko iskorišćavanja rudnog bogatstva na području opštine Andrijevica i dalje se nastavlja.

Iz lokalne uprave navode da su u saznanju da je kompanija Uniprom metali odustala od bilo kakvih radnju na ekspoataciji mermera u dijelu Žoljevice.

– Nezvanično smo obaviješeni da je, poslije svega, kompanija Uniprom metali odustala od namjere da ekspatiše rudu iz dijela Žoljevice, gdje je nekada postojalo preduzeće "Mermer". Кakva je dalja sudbina ovog nalazišta ne mogu da kažem, jer ovo pitanje nije u nadležnosti lokalne uprave nego Vlade. Mi bi voljeli da se dođe do nekog valjanog rješenja i da Andrijevica od toga ima koristi. Smatram da ponuda kompamiji Uniprom metali, koja je bila u opticaju, nije bila dobra, jer bi naša Opština po tom osnovu dobijala vrlo male prihode koji bi na godišnjem nivou iznosili nekih 30.000 eura. Mišljenja sam da se mora dolaziti do boljih rješenja koja bi davala znatno veće benefite lokalnoj zajednici – kaže predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić u izjavi za "Dan".

image

Ćulafić

Foto: D.J.

Ministarstvo kapitalnih investicija je prije godinu dana raspisalo konkurs za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju ukrasnog kamena na lokalitetu Žoljevica.

image

Foto: D.J.

-FOTO: D.J.

Jedini ponuđač na tom konkursu bila je kompanija Uniprom metali, koja je dobila maksimalan broj bodova za dodjelu koncesija u trajanju od 30 godina. Кako je predviđeno, država bi od pomenutih koncesija za 30 godina dobije milion i 170.000 eura.

Vlada je nakon toga tokom svoje dvije sjednice odložila usvajanje Informacije o realizaciji konkursa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju ukrasnog kamena u Žoljevici s Predlogom odluke o dodjeli koncesije i Predlogom ugovora o koncesiji.

Nalazišta "krije" dekorativni kamen

U koncesionom aktu, koji je bio u opticaju po pitanju ekspoatacije mermera iz Žoljevice, navedeno je da, na području Andrijevice, trenutno, nema aktivnih površinskih kopova za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena, te da postoje povoljni uslovi da se na lokalnom tržištu i šire, nesmetano plasira sva planirana proizvodnja različitih gotovih proizvoda.

Кako je objašnjeno, kamen ležišta Žoljevica se dobro polira, pri čemu se postiže visok sjaj.

- Mermerisani krečnjak može se okarakterisati kao vrlo dekorativan, pa se, s obzirom na fizičko-mehaničke karakteristike, kamen sa ovog ležišta mogao koristiti za proizvodnju ploča za oblaganje horizontalnih i vertikalnih površina objekata u građevinarstvu. Кoncesija se daje na 30 godine, sa minimalnom godišnjom proizvodnjom od oko 2.000 m3 komercijalnih blokova i tombolona arhitektonsko-građevinskog kamena – navodi se u koncesionom aktu.

Ta tačka je bila na dnevnom redu Vlade, ali posle intervencije pojedinih članova ona nije usvojena.

Prije ovoga, interesovanje za aktiviranje novog rudokopa u Žoljevici su iskazali i neki kineski investitori, ali su na kraju rekli da nije pravi moment da investiraju u Crnu Goru.

Poslije toga procurela je vijest da je andrijevički mermer privukao pažnju firmi iz Slovačke i da postoji mogućnost da oni otpočnu neki vid proizvodnje na lokalitetu Žoljevice. To su potvrđivali i odgovorni iz lokalne uprave, ali ni od toga nije bilo ništa.

Mještani okolnih sela ističu da su pretpostavljali da rudokop neće proraditi.

– Poučeni dosadašnjim iskustvima znali smo da su u pitanju samo prazne priče i jalova obećanja. Tako od bogatstva koje imamo nemamo ništa, a narod odlazi li odlazi – konstatuju mještani.

Podsjećamo, drugoj polovini prošlog vijeka formirano je preduzeće "Mermer" koje se, između ostalog, bavilo ekspoatacijom mermera iz Žoljevice. Uspješno je radilo dugi niz godina, a onda je, prije više od tri decenije, počelo da zapada u dugove i doživjelo je uvođenje stečaja.

Nakon toga svi pokušaji da se ponovo krene sa eksploatacijom rude ostali su bezuspješni, a raspoloživa imovina preduzeće prepuštena je konstantnom propadanju.

Nekadašnju imovinu Mermera jedna od banaka je nedavno prodavala za 54.000 eura. Radi se o poslovnim objektima veličine 1.291 metar kvadratnih i zemljištu koje zauzima prostor od 12.900 metara kvadratnih.

Iz lokalne uprave navode da se radi o imovini koja je odavno prešla u privatno vlasništvo i da Opština tu nema nikakvih ingerencija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 11:26