Радови на мосту Велики Ибарац приводе се крају / -В.Ра
11/11/2021 u 07:03 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неријешени имовински односи коче радове на заобилазници у Рожајама

Семир Ковачевић jе за "Дан" казао да се радови приводе краjу, али да не могу бити завршени jер jош увиjек ниjесу риjешени имовински односи на траси коjом пролази заобилазница дуга око 2,6 километара

Радови на другоj фази заобилазнице око Рожаjа, вриjедни 19.700.000 еура, према проjекту, требало је да се окончаjу прошлог мjесеца. Како jе саопштио Семир Ковачевић, представник сараjевског предузећа "Еуро-асфалт" коjе jе изводи радове на пробиjању два тунела у оквиру заобилазнице у дужини од 1,5 километара, радови су у завршноj фази.

Ковачевић jе за "Дан" казао да се радови приводе краjу, али да не могу бити завршени jер jош увиjек ниjесу риjешени имовински односи на траси коjом пролази заобилазница дуга око 2,6 километара. Када jе риjеч о хавариjи коjа jе се прољетос десила у тунелу усљед накупљања воде, Ковачевић истиче да jе таj проблем риjешен али да и даље постоjи опасност од површинских вода управо због нериjешених имовинско -правних односа. Према незваничним информациjама, ради се о огромноj рупи коjа се приjе неколико година отворила на површини земљишта изнад тунела у мjесту Ибарац на приватном земљишту, дубокоj више десетина метара. Таj пропуст преко коjег се вода излива директно у тунел условљава посебан режим санациjе за коjи jе потребна специjална машина коjа би забетонирала пропуст и риjешила проблем. Међутим, пошто jе риjеч о приватном имању, претходно се мораjу риjешити имовински односи, сазнаjе "Дан" из извора блиских извођачима радова.

Још траје извиђај у случају урушавања моста

У Основном државном тужилаштву у Рожаjама jош увиjек траjе процес извиђаjа у предмету урушавања моста Велики Ибарац. У ОДТ кажу да jе истрага успорена због штраjка адвоката те да нису могли да саслушаjу осумњичене за таj пропуст. "Дану" jе у тоj институциjи речено да се jош увиjек прикупљаjу докази и да ће у поступку извиђаjа ангажовати Грађевински факултет из Подгорице коjи ће извршити вjештачење.

 

Када jе риjеч о мосту Велики Ибарац, коjи jе дио проjекта ове заобилазнице а чиjи се jедан дио у децембру прошле године срушио након изливања бетона, када jе повриjеђено више радника, на том проjекту се радови такође приводе краjу. Према риjечима Арнеса Хасовића представника предузећа "Вектор-интегра", коjе jе подизвођач радова "Еуро-асфалта", одрађено jе 70 одсто радова на том обjекту.

-Риjеч jе о изузетно комплексном обjекту чиjа циjена износи око 1,6 милиона еура. Избетонирали смо мост у дужини од око120 метара а преостало нам jе jош нешто више од 30 метара. Радови теку планираном динамиком па се краj посла очекуjе за неких четири или пет мjесеци ефективног рада. У току су радови и на Димишкином мосту коjи се налази на скретању са магистралног пута – рекао jе Хасовић, истичући да jе материjална штета приликом урушавања моста Велики Ибарац износила око 30.000 еура.

-Ми смо тек у априлу ове године, због судског спора коjи се води због рушења моста, добили одобрење за наставак радова па смо у маjу кренули са санацијом и реконструкцијом моста. Оваj проjекат финансира "Еуро-асфалт", а одрађен jе нови проjекат скеле и успjели смо да све санирамо – рекао jе Хасовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:09