/ foto: privatna arhiva
08/09/2023 u 06:15 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Smeću nije mjesto u dvorištu ambulante

Predsjednik MZ Kličevo Branislav Eraković za "Dan" kaže da je u pitanju višemjesečni problem koji ide na štetu svih, jer ima negativan uticaj na njihov plan da se uz ambulantu otvori i laboratorija, što u ovakvim uslovima neće biti moguće

U Mjesnoj zajednici (MZ) Kličevo, u dvorištu ambulante i apoteke namijenjenih za mještane tri velike mjesne zajednice, Kličevo, Ozrinići i Straševina, mjesecima se nekontrolisano odlaže otpad u kontejner i pored njega, koji je namijenjen za ove dvije ustanove. Iako postoji znak zabrane bacanja otpada, mještani koriste kontejner za lične potrebe, zbog čega je Savjet MZ Kličevo odlučio da reaguje kako bi izbjegli primjenu kaznene politike i probudili svijest građana da je u pitanju mjesto koje treba da bude čisto i uredno.

image
foto: željko šapurić

Predsjednik MZ Kličevo Branislav Eraković za "Dan" kaže da je u pitanju višemjesečni problem koji ide na štetu svih, jer ima negativan uticaj na njihov plan da se uz ambulantu otvori i laboratorija, što u ovakvim uslovima neće biti moguće.

Komunalno će pokušati efikasnije da riješi problem

Direktor preduzeća DOO Komunalno Nikšić Mileta Milatović kaže da su upoznati sa problemom prekomjernog odlaganja otpada u dvorištu ambulante u Kličevu, te da će razmotriti način kako da problem najuspješnije riješe.

– Usled prekomjernog odlaganja otpada u i oko kontejnera namijenjenog za otpad ambulante i apoteke u MZ Kličevo, često se stvara mini deponija. Komunalno preduzeće redovno prazni kontejner i odvozi otpad, ali ćemo u narednom periodu razmotriti na koji način ćemo efikasnije riješiti ovaj problem, koji je učestao i na drugim lokacijama u gradu – kaže Milatović.

– Otpad u dvorištu ambulante stalno donose mještani koji stanuju u blizini. Otpad se odlaže i pored kontejnera, pa ga psi lutalice razvlače po dvorištu, a donose ga i pred vrata ambulante i apoteke. Prije nekoliko dana reagovalo je osoblje ambulante naglašavajući da ovaj problem može pokrenuti pitanje zatvaranja ovog zdravstvenog punkta, a Savjet MZ se trudi da se ovd‌je otvori laboratorija za mještane Kličeva, Straševine i Ozrinića, kako bi se rasteretio gradski Dom zdravlja –

image
foto: privatna arhiva

– Više puta sam se obraćao Komunalnoj inspekciji koja negira svoju odgovornost, jer, kako kažu, nemaju pravo da kontrolišu otpad privatnih dvorišta. Obraćao sam se i MUP-u ali ni oni nemaju nadležnost. Ističe da u dvorištu amblante postoje nadzorne kamere kao i znak "zabranjeno bacanje otpada", pa se se po privatnoj tužbi uprave Doma zdravlja mogu skinuti snimci, identifikovati i kazniti osobe koje bacaju otpad, a te kazne nisu male i najniža je oko 500 eura – sugeriše Eraković i dodaje da su izbjegavali primjenu kaznene politike čekajući da se probudi svijest građana.

– Politika regulacije otpada važi jednako za sve mještane, a to je da ga odlažu u svojim kantama koje potom odvozi Komunalno preduzeće. Iz dvorišta ambulante, otpad se umjesto jednom odvozi dva puta nedjeljno, jer su iz Komunalnog predzeća izašli u susret upravo zbog pomenutog problema, ali se pokazalo da je i to malo da bi dvorište ambulante bilo čisto i uredno – navodi Eraković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:30