/ Фото: Дневне новине Дан
28/05/2021 u 06:52 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обновити споменик палим борцима у Андријевици: Вратимо сјај херојима на Књажевцу

Шестокраки споменик је свједочанство о страдању народа овога краја, поручују из Организације бораца

Представници Организације бораца 1941-1945. година затражили су од надлежних институција да предузме одговарајуће мјере у циљу санације и заштите споменика палим борцима из Другог свјетског рата подигнутом у дијелу Спомен комплекса на Књажевцу, у Андријевици. 

Казали су да су у сазнању да радови на уређењу Спомен комплекса "Књажевац" вриједни 350.000 еура, који су у току, не предвиђају санацију поменутог споменика. Навели су да ће уређење овог јецинственог парка имати смисла само ако се и тамошњи споменици доведу у ред.

-Поздравили смо одлуку да се уреди спомен -парк на Књажевцу, али смо мислили да ти радови подразумијевају и санацију постојећих спомен- обиљежја, укључујући и споменик борцима из Другог свјетског рата. Међутим, речено нам је да споменици треба да се уреде преко неког другог пројекта. Зато инсистрирамо да надлежне институције изнађу могућност за обнову и споменика, а не само парковске површине. Тим прије, јер без обнове споменика ови радови неће имати потпуни смисао – навели су из Организације бораца.

Урађен пројекат, слиједе радови

Из андријевичког Центра за културу истичу да су предузете одређене активности да се сви споменици на Књажевцу уреде и обнове.

- Министарство кулруре је прије три године, издвајајући близу 5.000 еура, финансирало израду пројектне документације која се тиче конзерваторског пројекта санације спомен обиљежја у комплексу Спомен парка "Књажевац". Такође, поменуто Министарство је прије двије године Центру за културу опредијелило 10.000 еура ради санације спомен обиљежја о којима је ријеч. Та средства свакако нијесу довољна да се читав подао заврши, али ми ћемо кренути са одређеним радовима у нади да ћемо успјети да, уз помоћ, додатних донација, реализацију овог пројекта завршимо до краја – навели су из андријевичког Центра за културу.

Они су подсјетили да се у средини споменика борцима из Другог свјетског рата налази правоугаоник састављен од мермерних плоча на којима, поред имена страдалих, пише: "У току Ослободилачког рата од 13. јула 1941. године до 15. маја 1945. године за слободу братство и јединство наших народа пало је 606 бораца из андријевичког среза, у истом раздобљу од фашистичког терора изгубило је животе 857 становника овог краја".

image

Споменик у Андр

-Фото: Дневне новине Дан

Казали су да овај натпис обавезује надлежне институције да се хумамо односе преме обиљежјима која указују на велике жртве које је са собом носио партизански покрет. Они су позвали друштво у цјелини да више пажње посвети његовању тековина револуције и да са више пијатета гледа на оне који су, гинући у борби против фашизма, узидали своје кости у слободу коју данас уживамо.

- Шестокраки споменик на Књажевцу, који се уздиже ка плавим висинама, симболизујући шест република бивше Југославије, је историјско свједочанство о страдању народа овога краја који се током Другог свјетског рата борио против фашистичког завојевача. Међутим, зуб времена је почео да нарушава ово грандиозно здање. Видна су оштећења, како на самом споменику, тако и на околним плочама. Наша дужност је да овом споменику вратимо некадашњи сјај, јер жртве чија су имена уклесана на мермерним плочама заслужују посебно поштовање. Опомињемо да једно цивилизовано друштво не смије заборавити људе који су страдали од окупатора. Уједно поручујемо да не смијемо прекинути причу о херојима Андријевице, јер нам то историја не би опростила – нагласили су из Организације бораца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:31