Polaganje kamena temeljca / - FOTO: OPšTINA BAR
19/01/2024 u 17:11 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Položen kamen temeljac za nastavak radova na uređenju šetališta i trga u Sutomoru

U sklopu druge faze projekta rekonstrukcije obalne zone u Sutomoru bića izgrađen trg sa zelenim površinama i rekreativnim zonama, djelovi saobraćajnice „1B“ i obalno šetalište

Pomoćnica direktora Uprave za kapitalne projekte Maja Delić, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i direktor Preduzeća za upravljanje Morskim dobrom Mladen Mikijelj položili su danas kamen temeljac za nastavak radova na uređenju šetališta i trga u Sutomoru (druga faza).

U sklopu druge faze projekta rekonstrukcije obalne zone u Sutomoru bića izgrađen trg sa zelenim površinama i rekreativnim zonama, djelovi saobraćajnice „1B“ i obalno šetalište.

Najavljeno je da će radovi biti završeni u augustu ove godine, a moguće i ranije. Novac za realizaciju projekta je obezbjeđen.

Raičević je podsjetio da je Opština Bar sa Upravom za kapitalne projekte i JP Morskom dobro, potpisala Sporazum kojim je definisano da „zajedničkim snagama idemo ka realizaciji projekta rekonstrukcije obalne zone u Sutomoru, koje je podijeljeno u četiri faze“.

-Radovi na prvoj fazi započeti su 2020. godine i završeni u julu 2021. godine. Danas sa zadovoljstvom smo na početku druge faze, koja podrazumijeva uređenje trga i pjacete sa rekreativnom zonom, kao kontaktnom zonom sa prvom fazom, koja je podrazumijevala rekonstrukciju šetališta i izgradnju dodatnih sadržaja za ugostitelje, naveo je Raičević.

Vrijednost radova je preko 1,5 milion eura.

-Predstavlja nam zadovoljstvo da na početku 2024. godine možemo staviti na znanje da će ova godina biti godina velikih infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine Bar, a posebno na području MZ Spič – Sutomore. U narednom periodu očekuje se početak rekonstrukcije glavne saobraćajnice koja vodi do ovog lokaliteta, s obzirom da su tenderske procedure i izbor najpovoljnijeg izvođača ranije okončane. Očekujemo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa pred Upravom za katastar i početak radova, pa će Sutomore biti jedno veliko gradilište, dodao je Raičević.

Prema riječima Raičevića, velika zahvalnost mora biti upućena JP „Morsko dobro“, s obzirom da je njima u ovom projektu pripao teži dio, sprovođenje tenderskih procedura, koje često mogu biti kompleksne, i Upravi za kapitalne projekte, koja u najvećem dijelu participira u obezbjeđivanju finansijskih sredstava.

Mikijelj je istakao: „Sa velikim zadovoljstvom danas možemo konstatovati da su pripremne radnje završene“.

-  Prethodno smo završili prvu fazu najvažnijeg projekta za MZ Spič – Sutomore. Ovaj projekat nije važan samo za Sutomore, već cijelu barsku opštinu. Na samom početku mog mandata saopštio sam da želim da u potpunosti sprovedem proces decentralizacije i lokalne samouprave budu značajno uključenje u donošenje odluka JP Morsko dobro. Jako sam srećan što je sa Opštinom Bar ta saradnja od starta na zavidnom nivou. Imali smo sjajnu saradnju i sa Upravom za kapitalne projekte i samo kro ovaj vid saradnje možemo raditi na realizaciji projekata koji su od opšteg značaja, kazao je Mikijelj i dodao: „Uvjeren sam da će realizacijom ovog projekta vizuelni identitet ovog divnog mjesta biti u potpunosti promijenjen“.

–Percepcija Sutomora treba da se mijenja, djelimično se promijenila realizacijom prve faze, a realizacijom ove, faktički glavne faze, Sutomore će potpuno izmijeniti svoj identitet. Očekujem da ćemo radove završiti prije početka ljetnje turističke sezone, a samim tim stvoriće se preduslovi da tokom ovog ljeta klijantela i turisti budu visokoplatežni i da će se problem koji je Sutomore imalo u prethodnom periodu značajno izmijeniti, zaključio je Mikijelj.

Predsjednik MZ Sutomore- Spič Frano Vuksanović izrazio je zahvalnost JP Morsko dobro na čelu sa direktorom Mladenom Mikijeljom, Opštini Bar i predsjedniku Raičeviću i Upravi za kapitalne projekte.

- Ovo je jedna od najvažnijih investicija u Sutomoru koja će podstaći i unaprijediti razvoj turizma u ovom dijelu Barske rivijere. Očekujemo da se ovakve investicije nastave i u buduće, jer Sutomore to cijeni i zna da vrati, kazao je Vuksanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:52