Одборници СО Тиват на јучерашњем засједању / -Радио Тиват
10/02/2023 u 06:34 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Razrješenje predsjednika SO Tivat nije uvršteno u dnevni red sjednice lokalnog parlamenta, podnosioci inicijative razočarani

Inicijativu za razrješenje predsjednika SO Miljana Markovića uputila je koalicija "Prava stvar za Tivat svih nas DPS-SD-SDP-LP" zbog "djelovanja van svojih nadležnosti" i zbog njegovog učešća u radu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine Srbije u Beogradu sredinom decembra prošle godine

Skupština Opštine Tivat јuče niјe ni započela posebnu sjednicu lokalnog parlamenta sazvanu povodom inicijative opozicione koalicije predvođene DPS-om, na kojoj je trebalo da se razmatra njihov zahtjev za smjenu predsjednika SO Miljana Markovića (DF) јer stavljanje ove tačke na dnevni red nije izglasano. Za јe bilo 12 odbornika koji su predali inicijativu i dva odbornika HGI-a, a protiv je bilo 15 odbornika vladajuće koalicije

image

Миљана Марковић на јучерашњој сједници СО Тиват

-Радио Тиват

Inicijativu za razrješenje predjsednika SO uputila je koalicija "Prava stvar za Tivat svih nas DPS-SD-SDP-LP" zbog "djelovanja van svojih nadležnosti" i zbog njegovog učešća u radu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine Srbije u Beogradu sredinom decembra prošle godine.

Kako stoji u obrazloženju iniciјative predsjednik SO je "radio protivno interesima građana naše opštine, zastupajući usko stranačke i uz to jednonacionalne interese i narušavajući građanske principe našeg društva".

Nakon što vladajuća većina nije prihvatila da se njihova inicijativa uvrsti u dnevni red, čelnici koalicije "Prava stvar" izrazili su razočarenje i naveli da vlast "bježi od očigledne istine".

– Marković je apsolutno prekoračio svoja ovlašćenja, da ne kažem zloupotrijebio funkciju predsjednika Skupštine. On je u svojstvu predsjednika SO Tivat na poziv Narodne skupštine Republike Srbije i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, na toj skupštini govorio o pravima Srba, ugroženosti Srba i u ime svoje, uskostranački znači sprovodio interese, a sve to pod plaštom funkcije koju pokriva, a da ne govorimo da je na taj put išao o trošku svih građana, odnosno iz budžeta Opštine - kazala je novinarima odbornica i predsjednica OO DPS Tivat Dubravka Nikčević i dodala da su pokrenuli i tužbu kod Upravnog suda koja čeka na razrješenje.

Imenovan novi sastav OIK-a

Skupština Opštine Tivat je bez rasprave i većinom glasova usvojila odluku o imenovanju novog sastava Opštinske izborne komije Tivat (OIK) i imenovala predstavnike Opštine u Skupštini Turističke organizacije Tivat. U skladu sa rezultatima sa lokalnih izbora od 23. oktobra 2022. godine predsjedavajuća OIK-a je Marijana Nikolić (DPS), a za članove su: Jadranka Joksimović (DPS), Melita Brkan (HGI), Spasoje Ljesar i Radosav Tujović (Narod pobjeđuje).

Za predstavnike Oštine Tivat u Skupštini LTO imenovani su:Ljiljana Perović, Jasna Kijac, Novica Radojićić, Nikolina Banaš, Boris Minić, Jelena Ćuk i Dejana Bogdanović.

Nikčević јe na novinarsko pitanje zbog čega DPS, SD, SDP i LP dosad nisu na identičan način problematizovali ranije slične postupke čelnika nekih sebi bliskih partija, poput HGI-a čiji su predstavnici na isti način kao Miljanić, godinama nastupali pred organima države Hrvatske u Zagrebu, odgovorila "da bivši poslanik i ministar Adrijan Vuksanović i bivši potpredsjednik Opštine Ilija Janović u tom svojstvu nisu išli u hrvatski Sabor, već su svoj boravak tamo sprovodili kroz svoje nadležnosti u svojoj stranci, u HGI i pričali su o manjinskim pravima Hrvata i o saradnji na tom nivou".

Predstavnik Liberalne partije Vatroslav Belan, kazao je da јe Marković nastupio kao predsjednik SO Tivat i da je kao funkcioner države Crne Gore podnio izvještaj o radu Skupštini druge države.

– SOTivat je platila put gospodinu Markoviću da predstavlja jednu naciju, da predstavlja politiku jedne partije, a pri tome izvještaj podnosi drugoj državi- kazao јe Belan.

Đurović: Da li je opravdano da predsjednik SO zastupa jednu naciju u drugoj državi

Odbornik SDP-a Aleksandar Đurović kazao je da su partije aktuelne većine izbjegle da se izjašnjavaju po pitanju date tačke dnevnog reda, odnosno da zauzmu stav da li je opravdano da predsjednik SO zastupa jednu naciju u drugoj državi, o trošku Opštine.

- Žalosno je što gospodin Marković doživljava drugu državu kao svoju i što ponižava svoje glasačko tijelo time što ih stavljja u status dijaspore u drugoj državi, umjesto da ih predstavlja da budu ono što jesu, a to je narod koji čini ovu državu od početka- kazao je Đurović.

Zdravko Mitrović (SD) naglasio je da je postupak Markovića bio "skandalozan čin", ali da јe sada problem "što sugrađanske partije glasale da nema sjednice, a to nisu smjeli da urade".

– Prvenstveno mislim na Bokeški forum, Evropa sad koјi su danas trebali da postave stvari na svoje mjesto i da se izjasne da to nije u redu i da to ne treba više da radi - naglasio je Mitrović.

Ilija Janović (HGI) kazao je da Hrvatska građanska iniciјativa ne spori da bilo koji predstavnik ima i gaji dobre odnose sa državama u okruženju, ali imaјu problem sa tim da se zastupaju određeni interesi i izjave koje štete subjektivitetu i državnosti Crne Gore.

– HGI radi na dobrosudsjedskim odnosima, a.Republika Hrvatska nema interes da uđe u prostor Crne Gore, samim tim ni u subjektivitet ni državnost Crne Gore, ali ima veliki interes da to bude prozapadna i proevropska Crna Gora- kazao je Janović, a prenosi Radio Tivat.

"Postupak Markovića bio "skandalozan čin", ali da je sada problem "što sugrađanske partije glasale da nema sjednice, a to nisu smjeli da urade", kazao je Zdravko Mitrović(SD)

On je naglasio da Marković "naravno da treba da ide i da njeguje odnose sa institucijama druge države, ali ispred stranke, ne ispred institucije, Skupštine Opštine Tivat".

– Za odlaske u Zagreb kao bivši potpredsjednik Opštine nikada nijesam dobio poziv ispred institucije, već isključivo stranački, kao predstavnik HGI-a, a to što su mi u medijima pripisivali da sam u datom momentu vršio neku drugu funkciju, to apsolutno ne spori moj nastup i djelovanje - podvukao јe Јanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:36