Otkriven spomenik princezi Kseniji / - SLUžBA GRADONAčELNIKA
09/11/2022 u 15:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svečano otkriven spomenik princezi Kseniji na Cetinju

Podizanjem ovog spomenika koji će trajno simbolisati emancipaciju crnogorske žene, čuvamo našu istoriju i kulturu, naveo je Đurašković

Ceremonija otkrivanja spomenika crnogorskoj princezi Kseniji Petrović upriličena je danas na platou ispred kuće Đukanovića u Njegoševoj ulici, saopšteno je iz Službe gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića.

Đurašković je istakao je da je Prestonica Cetinje snažno podržala ovaj projekat i djelima, a ne samo riječima, pokazala koliko cijeni velikana Dimitrija Popovića, kreatora ideje podizanja spomenika Veska Pejovića i donatore skulpture.

- Princeza Ksenija je jedna od ličnosti crnogorske istorije prema kojoj, posebno Cetinje, izražava iskreno poštovanje i dirljivi sentiment i čiji patriotizam i odanost domovini zaslužuju poštovanje generacija. Podizanjem ovog spomenika koji će trajno simbolisati emancipaciju crnogorske žene, čuvamo našu istoriju i kulturu, ali i pokazujemo poštovanje i uvažavanje jedne izuzetne žene koja je svojom predanošću služila svojoj domovini Crnoj Gori i postala jedan od simbola njene nepokornosti, zaključio je gradonačelnik Đurašković.

Na svečanosti je govorio i Marko Špadijer ispred Inicijativnog odbora za podizanje spomenika princezi Kseniji.

Na svečanosti otkrivanja spomenika nastupile su balerine iz plesne škole Mystique koje su simboličnim nastupom prikazale moderan život princeze Ksenije Petrović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:50