Poribljavanje Pivskog jezera / - ŽELJKO ŠAPURIć
21/07/2023 u 11:13 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Poslije deset godina poribljeno Pivsko jezero

Uspjeli smo da nađemo rješenje i prevaziđemo zakonske probleme i da u skladu sa zakonskim aktima izvršimo poribljavanje jezera, kazao je predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić

Sportsko-ribolovni klub u Plužinama "Bajo Pivljanin" u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) uz podršku Opštine Plužine jutros je organizovao poribljavanje Pivskog jezera sa 20 tona pastrmke.

Predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić kazao je da je ovo značajan dan za Opštinu.

– Do sada smo imali niz problema koje su koristili EPCG i nadležne institucije. Ti problemi su se ogledali u zakonskoj regulativi koja je išla na ruku opravdanja za neporibljavanje jezera u proteklih deset godina. Uspjeli smo da nađemo rješenje i prevaziđemo zakonske probleme i da u skladu sa zakonskim aktima izvršimo poribljavanje jezera. Danas je ubačena  kalifornijska pastrmka tzv. triplovi. U pitanju je jedinka koja nema mogućnost razmnožavanja – kazao je Delić.

image

Slobodan Delić

- ŽELJKO ŠAPURIć

Delić je dodao da poribljavanjem jezero dobija na svojoj vrijednosti kako turističkoj tako i ribolovnoj čime su povećane mogućnosti njegove valorozacije.

Delić je dodao i da će u budućem periodu razgovarati sa EPCG o nadoknadi dosadašnjeg propusta neporibljavanja.

Predsjednik sportsko-ribolovnog društva Plužine Vlatko Joković kazao je da je poribljavanje proteklo u najboljem redu.

image

Vlatko Joković

- ŽELJKO ŠAPURIć

– Autohtona vrsta pastrmke Crnogorskog sliva koja je ubačena u jezero nije se nigdje mogla naći u okruženju. Ima jedan dio u Pljevljima ali je u pitanju mala količina koja ne zadovoljava ni deseti dio naših potreba. Ona se prodaje deset grama ispod količine koju zahtjeva ribarska osnova. Da bi riba opstala morali smo veću količinu da porobimo sa odgovarajućom gramažom – kazao je Vuković i dodao da će u narednih mjesec dana biti zabrana ribolova kako bi sačuvali količinu ribe koja je ubačena.

foto i video: Željko Šapurić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. septembar 2023 21:00