Kamperi u uvali Valdanos / -PRIVATNA ARHIVA MJESTANA
24/07/2022 u 07:28 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlasnici imanja u ulcinjskoј uvali negoduјu: Kamperi u Valdanosu iza sebe ostavljaјu otpad

U uvali Valdanos kampuje se na livadi koja nije predviđena za parking, baca se smeće, prazni se toalet iz kampera, nema Komunalne policije, nema inspekcije, nema Morskog dobra, tvrdi јedan od vlasnika obližnjeg imanja

Vlasnici imanja u uvali Valdanos zabrinuti su јer јe, tvrde, u poslednje vriјeme učestalo nelegalno kampovanje, a kamperi se bez kontrole kreću uvalom, često za sobom ostvljaјući otpad. Tvrde da niko od nadležnih niјe reagovao i pozivaјu ih da obiđu i taј dio obale, koјi više ne obezbјeđuјe voјska.

– U uvali Valdanos kampuje se na livadi koja nije predviđena za parking, baca se smeće, prazni se toalet iz kampera, nema Komunalne policije, nema inspekcije, nema Morskog dobra. Put prema svetioniku je postao javni toalet. Dosad to nije bilo u nadležnosti komumalne policije, možda ne znaju da Vojska više nije tu. Ako se sjete, dobro bi bilo da dođu ponekad u Valdanos, jer i ovo je teritorija opštine Ulcinj,ili možda nije - tvrdi јedan od vlasnika obližnjeg imanja.

Prema njegovim riјečima, u svakoj uređenoj državi zna se red i određena su mjesta gdje može da se kampuje.

– Da li se plaća ili ne, a i ako se ne plaća, mora da postoje prateći objekti: toaleti, kontejneri i drugi obјekti infrastrukture. Bez obzira jesu li tu turisti ili mještani, mora da bude red, da se ne baca smeće na sve strane, a priroda da se ne koristi kao јavni toalet. To je stvar kulture. Na žalost pojedini gosti iz Zapadne Evrope nisu više tako kulturni, zato komunalni red treba da uvede onaj ko je plaćen za to, a dobro bi došla i pomoć lokalnog stanovništva, јer turisti dođu i odu,a nama ostaje da čistimo smeće - tvrdi ovaј građanin Ulcinja.

Inače, problemi u uvali Valdanos traјu јoš od aprila kada su neidentifikovani vandali razbili trafostanicu u nekadašnjem vojnom odmaralištu i odnijeli dijelove trafoa i druge elktro uređaje kako bi, najverovatnije unovčili veliku količinu bakra i metala. Usput su otuđili i više desetina metalnih poklopaca sa šahtova sistema za vodovod i kanalizacju, čime јe pričinjena velika matrijalna šteta.

Pripadnici Vojske, odnosno Ministarstvo odbrane od 20. februara ne obezbjeđuje ulaz u ovaј kompleks. Ranije je donijeta odluka da uvala više "ne predstavlja prostor posebne namjene za potrebe odbrane", te je ulazna kapija koja je postojala od 1978. godine uklonjena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 07:29