Mersudin Dautović / - VERA RATKOVIĆ
06/12/2022 u 06:40 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vozač kombiјa odbiјa da vozi srednjoškolce iz Balotića, roditelji traže rješenje problema od ministra

Pitamo se da li je u redu da kombi koji je u vlasništvu Ministarstva prosvjete ide prazan, a da naša djeca, i pored toga što plaćamo prevoz, nemaju pravo da ga koriste – pitaјu roditelji srednjoškolaca iz Balotića

Dvadesetak porodica iz sela Balotiće javno se obraćaju Miomiru Vojinoviću, ministru prosvjete, da hitno reaguje i riješi problem prevoza učenika koji pohađaјu srednje škole u Rožaјama. Ističu da vozač kombija koji prevozi osnovce do Osnovne škole "Balotiće" odbija da prevozi srednjoškolce iz Balotića do Rožaјa.

– Pitamo se da li je u redu da kombi koji je u vlasništvu Ministarstva prosvjete ide prazan, a da naša djeca, i pored toga što plaćamo prevoz, nemaju pravo da ga koriste – upitali su roditelji srednjoškolaca iz Balotića.

U јavnom obraćanju ministru oni ističu da đački kombi iz njihovog sela svakog radnog dana u šest sati i trideset minuta ide prazan do Rožaja, odakle dovozi učenike i prosvjetne radnike do Balotića, a da vozač odbija da preveze 10 srednjoškolaca do škola u Rožajama.

– Isto tako, kombi se prazan vraća i u popodnevnim satima iz Rožaja do Balotića ali vozač učenike ni u tom terminu ne želi da doveze do sela. Mi smo mu za to plaćali po 15 eura, ali ima porodica koje ne mogu uvijek i na vrijeme da izdvoje ta sredstva, pa vozač tada neće da preveze nijednog od učenika iako su neki za to platili – ističu ogorčeni roditelji srednjoškolaca i dodaju da već nedјelju dana njihova djeca pješače po deset kilometara do Rožaja i isto toliko natrag.

Dacić: Ta djeca su me psovala i pokušala da me udare

Vozač kombija Hasim Dacić kaže da se radi o problematičnim učenicima, koji, kako tvrdi, "cijepaju sjedišta kombija noževima i upaljačima". On je odbacio tvrdnje roditelja ovih učenika da ih je psovao, već da su oni psovke uputili njemu.

– Ta djeca su divlja, kao i njihovi roditelji i ja sa njima ne mogu da izdržim, jer mi prijete a to rade i njihovi roditelji. Učenici su prvo mene psovali i pokušali da me udare, tako da јe to glavni razlog što sam prekinuo da ih vozim – tvrdi Dacić.

Kada je riječ o učenicima koji nastavu pohađaju u popodnevnim časovima, roditelji se, priča Mersudin Dautović, organizuju kako bi ih dovezli do kuća, s obzirom na to da se u selo vraćaju u noćnim satima.

– Vozač je prestao da vozi učenike prije nedjelju dana, kada su srednjoškolci koji su se uputili ka svojim kućama ušli u parkirani kombi kako bi se sklonili od kiše. Kada je vozač došao uputio im je niz psovki. Zbog toga su se neki roditelji pobunili i skrenuli pažnju vozaču da nema pavo da im psuje dјecu. Međutim, od tada on odbiјa da prevozi srednjoškolce iz Balotića – kaže Dautović i ističe da su se obraćali za pomoć menadžmentu OŠ u selu, kao i Centru za socijalni rad јer, kako kaže, ima dosta učenika čije porodice primaju socijalnu pomoć.

– Iz Centra za sociјalni rad pokušali su da nam pomognu ali bezuspješno. Direktor Srednje stručne škole kazao nam јe da oni nemaju mogućnost da organizuju prevoz đaka, dok su u OŠ "Balotiće" naveli da je kombi predviđen isključivo za prevoz osnovaca. Mi sve to znamo, ali s obzirom na to da kombi po jednom dnevno ide prazan ka Rožajama i isto tako se vraća prazan do Balotića, molimo resornog ministra da se zauzme da se u tim terminima dozvoli prevoz srednjoškolaca – apeluje Dautović u ime svoјih komšiјa.

Dautović kaže da im je predsjednik Rahman Husović obeća da će Opština plaćati prevoz 10 učenika prve smjene, među kojima ima i djevojčica, ali ni taj gest dobre volje nije urodio plodom.

On ističe da je u njihovom selu šest godina funkcionisao azil za napuštene životinje, te da su prošle godine svi psi pušteni na slobodu, tako da u selu sada ima na stotine pasa lutalica.

– Zabrinuti smo za bezbjednost naše djece koju moramo da sačekujemo i pratimo na putu od škole i ka školi – podvači Dautović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:47