Ученици из Плава / -фото: Фејсбук
15/03/2022 u 18:24 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Затварају школе у Плаву јер нема гријања, ђаци не могу на наставу

Тачно jе да jе дошло до прекида у снабдиjевању због изостанка адекватних активности од стране добављача, истичу из Министарства

Ученици Основне школе "Хаjро Шахмановић" у Плаву не иду на наставу већ неколико дана јер је установа затворена због проблема са гриjањем. Прошле седмице двије средње школе у Никшићу су такође биле затворене или су одржавани скраћени часови јер им није на вријеме испоручено лож уље, а температуре су испод нуле.

Из школе у Плаву су дјеци и родитељима казали да немају гријања због квара на систему, али се након тога испоставило да је ријеч о несташици лож уља. Због тога су ученици приморани да умjесто у учионицама наставу похађаjу онлајн. Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта "Дану" је саопштено да је је тачно да дошло до прекида снабдијавања лож уља школе у Плаву.

– У посjеду смо наведене информациjе, тачно jе да jе дошло до прекида у снабдиjевању, због изостанка адекватних активности од стране добављача. МПНКС jе предузело све да се то не деси, али не можемо утицати на околности коjе се тичу трећих лица. Школи у Плаву ће се током дана дистрибуирати гориво и од сјутра ће добити гриjање. Што се тиче гријања у двије школе у Никшићу, Југоптерол није на вријеме испоручио гориво, па је дошло до застоја, али је након ургенције министарства то јуче обављено и школе су почеле са гријањем – истичу из министарства.

Директор Прве средње стручне школе из Никшића Миломир Шумић саопштио је да су ученици накратко прешли на онлаjн наставу, што им, како каже, ниjе ново.

– Обjе школе користе заjедничку котларницу, а испорука лож уља је каснила због проблема техничке природе. Ученици ће бити враћени на часове и учионице се загријавају. Очекуjемо да ће настава бити нормализована – казао jе Шумић.

У сусjедноj, Средњоj стручноj школи, похађаjу наставу, са по неколика часова.

В.д. директора те установе Бато Косовић казао jе да су држали по неколико часова од пола сата, jер су учионице окренуте према jужноj страни.

– Приjе сат времена сам се чуо са надлежнима у министарству и рекли су да ће наjвjероватниjе сjутра или прексjутра стићи лож уље, евентуално у понедјељак – казао jе Косовић. Обjе школе похађа око 1.160 ученика.

Грађани Плава и политичке партиjе су критиковали Министарство просвjете јер школе у том граду трећи пут од почета зиме остају без гријања.

– Основну школу ''Хаjро Шахмановић'' и Средњу мjешовиту школу ''Бећо Башић'' у Плаву, већ трећи пут су оставили без гриjања што је слика краjње небриге према ђацима и њиховом наставном кадру у нашоj општини – казали су из плавског ДПС-а.

Истичу како jе беспризорно да се због пропуста министарства ђацима ускраћуjе могућност похађања наставе, коjа jе, како кажу, услед овог проблема морала бити отказана на пар дана.

– Ово jе само jош jедан у низу показатеља ужасног рада и поступања ресора коjи се свим своjим броjним скандалима издвоjило као jедно од наjлошиjих у jакоj конкуренциjи других министарстава у Влади Црне Горе, када jе та категориjа у питању – оциjенили су из ДПС-а.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:44