Граховско језеро заборављени драгуљ / Ж.Ш.
01/05/2021 u 15:09 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Граховско језеро враћају на туристичку мапу

Драгуљ природе окружен је боровом шумом и чувеним Граховцем на чијем је врху црква Светог Спаса
На око 50 километара од Никшића, на путу према црногорском приморју смјештено је Граховско језеро, вјештачка акумулација саграђена у годинама након Другог свјетског рата. Идеја је била да се градњом језера обезбиједи вода за плодну земљу Граховског поља, али амбијент у којем је језеро смјештено даје му и други, туристички значај, о којем протеклих деценија нико није бринуо. Граховским језером газдује држава, односно Министарство пољопривреде, а рибљим фондом Спортско-риболовни клуб (СРК) „Никшић” који од прошле године ради на уређењу тог заборављеног драгуља.
Предсједник Скупштине СРК „Никшић”, Вујица Лалић у разговору за „Дан” истиче да им је намјера да Граховско језеро врате на туристичку мапу Никшића и Црне Горе.
– Граховско језеро је једно од најљепших језера и треба да очувати. Имало је оно посјетиоце, али не онолико колико заслужује и колико може да пружи љубитељима природе, а и годинама уназад било је запуштено па је све мање људи долазило овдје - истиче Лалић.
Риболовци су акцију лани почели чишћењем локалитета око језера када су уклонили отпад и растиње које је скривало стари граховски млин који ће након дуго година поново бити у употреби. Расчишћена је и пјешачка стаза и уређена кућица на почетку бране гдје ће убудуће посјетиоци имати освјежење у виду сокова, кафе, сладоледа. На реду је и објекат који је својевремено служио за окупљање ловаца и риболоваца. У унутрашњости је био у потпуности намјештен, али године небриге дале су слободу непознатим починиоцима који су све понијели, а оно што нису могли су уништили. У томе ће им помоћи, нагласио је Лалић, Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ), која је лани ињектирала трећину оштећене бране и радове ће наставити. Риболовци су успоставили договор и са Мјесном заједницом Грахово која и понајвише има интерес да се језеро туристички валоризује.
– У свему томе нисмо заборавили ни основну обавезу СРК-а, а то је да очувамо рибљи фонд и обогатимо га. Језеро је богато шараном, пастрмком и кленом. Порибили смо га и планирамо да убацимо још око 500 килограма конзумне пастрмке. Робилов је дозвољен, али ћемо правила промијенити, мала количина ће бити намијењена за излов, а пецаће се углавном по принципу ухвати-пусти, појаснио је шеф рибочуварске Службе СРК-а Жељко Вукотић.
Милан Деретић задужен да брине о рибљем фонду
Од четири рибочувара у служби СРК-а "Никшић" један је од прошле године задужен за Граховско језеро. Граховљанин Милан Деретић некада је радио у требињској Фабрици алата, а од лани напокон има посао у којем, како каже, ужива.
-Пронашао сам се у овом послу, чувам оно што је свих нас и што се напокон мора сачувати. Сада нема криволова, а и људи који повремено долазе, међу којима има и мојих мјештана, коректни су- казао је Деретић.
Његова обавеза је и ријека Заслапница у Нудолу, још један заборваљени природни драгуљ граховског краја.

Граховско језеро дугачко 700 метара, а широко 200, док је његова највећа дубина од 25 метара код бране. Окружено је боровом шумом и чувеним Граховцем на чијем је врху црква Светог Спаса изграђена одмах након велике битке.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:31