Канал Братица ових дана / -INTERNET
09/04/2021 u 15:25 h
М.К.М.К.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Канал Братица затрпан отпадом

У оваj канал, или како га стариjи мjештани чешће зову поток, годинама се уливаjу фекалне воде и интензивно се баца свакоjаки отпад коjи омета водоток изазиваjући честе поплаве и загађење у више градских насеља
Kанал Братица коjи већ децениjама служи, приjе свега, као канализациони колектор и депониjа поново је, по ко зна који пут затрпан свакојаким отпадом и постоји опасност да се услед падавина потпуно затвори. То показују фотографије са друштвених мрежа на којима се виде гомиле пластичног отпада које ометају отицање воде. У оваj канал, или како га стариjи мjештани чешће зову поток, годинама се уливаjу фекалне воде и интензивно се баца свакоjаки отпад коjи омета водоток изазиваjући честе поплаве и загађење у више градских насеља. То jе практично канализациjа на отвореном и стога представља стално присутну опасност од избиjања заразе. Канал jе дужи од шест километара и jедним своjим диjелом протиче практично кроз сами центар града. Извире на обронцима планине Можуре, у мjесту Братица, по коме jе и добио име. Грађани Улциња коjи живе у близини потока-канала апеловали су у више наврата, протеклих година, на локалне власти и надлежне државне органе да предузму хитне мjере за чишћење и одржавање канала. Проjектом коjи jе своjевремено урадила београдска фирма „Банинг”, поток Братица jе означен као наjвећи загађивач Порт Милене.
– Преко канала Брдела и Братица, наjвећи дио градске канализациjе доспиjева у Порт Милену – наведно је у пројекту. Подаци коjе има цивилни сектор показуjу да у каналу Братица има више од 150 директних испуста отпадних вода. У локалној самоуправи тврде да постоји идеја да се Братица траjно очисти, али да jе досад jедино урађен елаборат коjим jе обухваћено чишћење оних сегмената канала коjи су наjкритичниjи и коjи у кишном периоду изазиваjу плављење. Пројекат је, кажу, своjевремено израдила Агенциjа за изградњу и развоj Улциња, али ради се о обимном и скупом послу за коjи Општина нема довољно средстава.
М.К.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 13:58