Стеван Катић предсједник Општине Херцег Нови / к.м.
06/04/2021 u 22:26 h
K. M.K. M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катић тражи укидање путарине за Мељине - Петијевићи

У „пакету” би коначно могао бити ријешен и гранични прелаз, јер је црногорски прелаз Ситница у веома лошем стању, а прелаз Зубци из правца БиХ има три траке с обје стране и могао би функционисати као заједнички
Министар за капиталне инвестиције Младен Бојанић казао је да било коју промјену или раскид уговора, као и откуп од концесионара за пут Мељине – Петијевићи, може остварити само Општина Херцег Нови, а не држава. Предсједник Општине Стеван Катић увјерен је да ће до сезоне, ако не ове, онда наредне, престати да постоји наплатна рампа на саобраћајници која спаја Требиње и Херцег Нови.
Наглашава да изјаву министра Бојанића није схватио као коначну, будући да је најавио преиспитивање концесионог уговора и начина да се помогне грађанима Херцег Новог.
Очекујем да се рампа уклони најкасније до почетка наредне љетње туристичке сезоне, и то се дефинитивно мора ријешити - казао је Катић 

Такође, изразио је очекивање да ће се у наредних неколико дана направити тројни споразум Општине, државе и концесионара, како би се дефинисали права и обавезе свих страна.
Катић сматра да се мора поново преиспитати концесиони уговор, јер је 2016. године држава прекатегорисала тај пут са локалног на магистрални.
– Очекујем да се рампа уклони најкасније до почетка наредне љетње туристичке сезоне. То се дефинитивно мора ријешити. У више наврата је локална управа иницирала ка Влади проблем наплате путарине. С нашим иницијативама, које смо имали неколико пута и у разговору са премијером Здравком Кривокапићем и у дописима ресорним министрима, јасно смо назначили у чему је проблем. Видио сам спремност Владе да се Херцег Новом помогне, како се више не би наплаћивало 12 км магистралног пута, што је јединствен примјер у Европи, нагласио је Катић.
image
Наплатна рампа Ситница
к.м.

Наглашава и да постоји спремност концесионара, који се такође обратио прије неколико дана Министарству финансија, да се кроз нови државни буџет обезбиједе средства за откуп.
Спремни су и да прихвате отплату на рате.
У „пакету” би коначно могао бити ријешен и гранични прелаз, јер је црногорски прелаз Ситница у веома лошем стању, а прелаз Зубци из правца БиХ има три траке с обје стране и могао би функционисати као заједнички.
– Пошто се то још није десило, онда ћемо видјети варијанту да се дио гдје је сада наплатна рампа користи као гранични прелаз. Они ће видјети да ли је то добро рјешење, или ће се саобраћај, односно дужина чекања скратити уколико на једном мјесту буду оба гранична прелаза, истиче Катић.
Вујовић покренула питање у Скупштини ЦГ
Питање укидања путарине у Скупштини ЦГ је покренула Тамара Вујовић, посланик Демократа.
– Повезивање региона је од вишеструке користи, а наплатна рампа је одређена баријера. Ово је једини пут пете категорије којим се вози максималном брзином 40 километара на сат, за који се наплаћује путарина три еура, па имамо утисак да ће путарина на никад скупљем аутопуту Бар – Бољаре бити нижа од ове коју плаћамо на путу Мељине – Петијевићи, казала је Вујовић.
Образложила је да је законом предвиђено да државним путевима (магистралним и регионалним) управља орган државне управе, као и да обавља посао њихове изградње, одржавања и коришћења, те да је овај проблем био предмет вишеструких предлога Општине Херцег Нови према претходним и садашњој Влади.

Пут у дужини 12,5 километара градила је београдска компанија „Универзал холдинг“ која је у Црној Гори основала фирму „Универзал Монте“, која је преузела управљачка права. Уговор је потписан по БОТ ситему (изгради, користи и пренеси). У изградњу пута уложено је око 18,5 милиона еура, а инвеститор је добио концесију, односно право наплате путарине на 20 година. Наплатна рампа је постављена 2008. године. Цијена путарине је од 3 до 18 еура, у зависности од категорије возила. За путничке аутомобиле је 3 еура, а уколико се плаћање обавља електронским путем помоћу специјалног уређаја, цијена за ову категорију возила износи 1,5 еура.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:43