Поглед на село Недајно / -Ж.Ш.
15/04/2021 u 23:42 h
Б.Б.Б.Б.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Плужине добијају прву стазу здравља

Стаза здравља биће примјер добре праксе за остала заштићена подручја, а њен почетак биће у кањону ријеке Сушице, у селу Недајно, на мјесту са најљепшим видиковцима, истиче Марија Бакрач
Парк природе „Пива” у партнерству са Јавним предузећем за управљање морским добром и Образовним центром Плужине од маја ће почети са реализацијом пројекта „Подизање свијести о вриједностима и значају здравља и заштићених подручја”. Активности ће трајати пола године, а једна од најзначајнијих је изградња спортско-пјешачке стазе здравља у Плужинама. Марија Бакрач из Парка природе „Пива” појаснила је да ће на стази бити постављени садржаји који ће имати ефекта на развој свијести код становништва колико је значајно бити активан (одмориште са клупама и столом, информативно-едукативне табле, клупе, табле са вјежбама, табле са подацима о пружаоцима туристичких и угоститељских услуга који се налазе у близини стазе, инфо табле на Брајевом писму, клацкалице, љуљашке).
– Стаза здравља биће прва таква стаза у Плужинама и примјер добре праксе за остала заштићена подручја. С обзиром на то да је стаза посвећена здрављу, на један нови начин покушаћемо да анимирамо кориснике да поред саме шетње раде и одређене вјежбе како би и сама активност била потпунија, а сам корисник задовољнији – навела је Бакрач додајући да ће стаза бити прилагођена свима, па и најмлађима.
image
Кањон Сушице и Таре
-Мапио.нет

Почетак стазе здравља биће у кањону ријеке Сушице, у селу Недајно, на мјесту са најљепшим видиковцима. Стаза од Недајног ће ићи кроз шумски комплекс Милогора, а они са бољом физичком кондицијом ће користити стазу која иде на врх Милогоре (Љељењак), а за особе са слабијом кондицијом стаза се спушта кроз кањон и враћа на почетну локацију. Пројекат, чија је укупна вриједност 9.951 еуро, трајаће пола године, а реализатори су потписали уговор о донацији са НВО Паркови Динарида – Мрежа заштићених подручја Динарида.
Представљање гастро понуде Пиве
Марија Бакрач каже да ће на планираном Базару и кросу у Тивту бити присутни и запослени у Парку природе „Пива“, као и пружаоци туристичких и угоститељских услуга који се налазе у близини будуће стазе здравља. На тај начин ће уједно представити и туристичку и гастрономску понуду свог краја. Пројекат који ће реализовати, каже Бакрач, позитивно је оцијењен на конкурсу Програма грантова за заштићена подручја. Програм се спроводи у оквиру већег под називом „Заштићена подручја за природу и људе 2, 2019–2022” који имплементира WWF Adria у партнерству са Парковима Динарида – Мрежом заштићених подручја Динарида и другим партнерима из региона Динарског лука. Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу Сида.
image
Кањон Сушице
-Ж.Ш.

Бакрач наглашава да ће ниво сарадње између Парка природе „Пива” и Образовног центра Плужине бити побољшан кроз организацију радионице за дјецу о вриједностима и значају природе и очувања здравља. Сардања ће бити организована и са Јавним предузећем за управљање морским добром Црне Горе, које управља посебним резерватом „Тиватска солила”, и то кроз презентације кружне едукативно-спортске стазе здравља и организацију Базара и крос такмичења за дјецу Основне школе „Бранко Бринић” из Радовића.
Б.Б.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:25