Са сједнице СО Улцињ / -M.K.
09/04/2021 u 15:23 h
М.К.М.К.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сједница СО Улцињ: Закључцима против бушотина у Јадрану

Закључке Форце подржала је већина одборничких клубова, а противљење је исказао одборник ДПС-а Луиђ Шкреља истичући: „Ви из Форце имали сте када о томе да мислите и радите, али сте спавали пет година“
Одборници СО Улцињ на јучерашњој другој сједници другог редовног засједања договорили су формирање комисије која ће у најкраћем року предложити локалном парламенту сет закључака, којима ће покушати да се активно укључи у процес обустављања и преиспитивања процеса истраживања нафте и гаса које се изводи у подморју Црне Горе у близини Улциња. Такав договор проистекао је пошто је Нова демократска снага Форца представила своје закључке понудивши их осталим партијама власти и позиције на усвајање. Лидер Форце Назиф Цунгу казао је да тај процес пријети да нанесе штету туризму, који је главна економска грана најјужније општине, а није у складу са Повељом о локалној самоуправи.
– Локална управа није консултована када су донијете такве одлуке. Овим се изузетно утиче на гажење локалних права и нема никакве гаранције да неће доћи до загађења природе, а уколико дође до штете, нема никаквих гаранција и обештећења Улцињу. Не зна се ни које ће бенефите имати општина од експлоатације нафте. Ми смо и 2016. године били против овог пројекта и предлажем да се предузму кораци са НВО и грађанима као и читавом Црном Гором, те да тражимо које су импликације које овај пројекат може имати. Такође, овај случај подићи ћемо и на међународни ниво и тражити од организација за заштиту животне средине да нам помогну и искажу своју солидарност – казао је Цунгу.
Његов партијски колега Илир Чапуни предложио је следеће закључке: 1. општина исказује дубоку резерву због истраживање нафте; 2. позивамо Владу ЦГ да преиспита истраживање нафте у подморју; 3. позивамо све приморске општине да сарађују у овом правцу; 4. формирамо парламентарну комисију од НВО и заинтересованих поједница која ће извјештавати у вези са свим догађањима; 5. обавезује се извршна власт да припреми детаљну инормацију и третира утицај на животну средину, анализу перспективе привреде, утицај на запошљавање и анализу спроведених јавних расправа у 2015. години.
Смјена секретара СО Ардита Цеке
Већином гласова владајуће коалиције, а у складу са новом скупштинском већином, коју је недавно напустила Форца, образовано је шест скупштинских одбора у новом саставу као и 11 савјета. Одборници треба да разматрају и инициjативу Клуба одборника СД за проглашење Улице Др. Арнолд вон Харфи, коjа се протеже од бившег хотела Галеб до хотела Албатрос пjешачком зоном. У дневни ред на захтјев предсједника СО Хаџи Сулејманија уврштене су додатне двије тачке: смјена секретара СО и избор новог секретара СО. Сулејмани је казао да у складу са новом већином у којој нема Форце Ардит Цека, који је кадар Форце, не може остати на тој функцији. Из Форце су подсјетили да је он изабран на конкурсу и да ће његова смјена бити незаконита и оштетиће буџет Општине.

Закључке Форце подржала је већина одборничких клубова, а противљење је исказао одборник ДПС-а Луиђ Шкреља, који је казао да он није за закључке, али да колегама из партије не замјера уколико сматрају другачије.
– Неке државе је то спасило. Истраживање нафте је почело и веже га уговор од преко 40 милиона еура. Мислим да ми немамо снаге да утичемо да тај посао зауставимо и чему доносити закључке који неће имати ефекта. Ви из Форце имали сте када да о томе мислите и радите, али сте спавали пет година – рекао је Шкреља.
М.К.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:21