Ilustracija / LAZAR RUZIC
22/10/2022 u 13:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BiH: CIK naredio da se izvrši uvid u vreće sa osam biračkih mjesta

Cilj je pravilno objedinjavanje i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje ima manje glasačkih listića u odnosu na broj potpisa

Centralna izborna komisija BiH je na 67. sjednici donijela novu naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu. Donesena je odluka da se izvrši uvid u vreće sa osam biračkih mjesta.

Kako su naveli, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje ima manje glasačkih listića u odnosu na broj potpisa, po službenoj dužnosti naredila Glavnom centru za brojanje da izvrši uvid u vreće sa glasačkim listićima za druge nivoe datog biračkog mjesta, kako bi se utvrdilo da li je birački odbor nedostajuće glasačke listiće upakovao u neku drugu vreću.

Naređeno je da se uvid u sadržaj vreća sa glasačkim listićima izvrši za jedno biračko mjesto za nivo Predsjedništva BiH, dva biračka mjesta za nivo Predstavničkog doma Parlamenta BiH, jedno biračko mjesto za nivo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te četiri biračka mjesta za Skupštine kantona.

Također navodi se da uvid u sadržaj vreća sa glasačkim listićima je potrebno učiniti odmah.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:56