Sa protesta povodom ubistva Nizame / - RSE/A.BAJRAMOVIC
21/08/2023 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BiH: Ubijena žena u Živinicama, partner izvršio samoubistvo

Ovo je drugo ubistvo u proteklih deset dana u Bosni i Hercegovini u kome je muškarac ubio nevjenčanu suprugu

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) Hajrudin Mehanović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je muškarac ubio partnerku u porodičnoj kući nedaleko od Živinica, na sjeveroistoku BiH.

Nakon toga je izvršio samoubistvo.

Ovo je drugo ubistvo u proteklih deset dana u Bosni i Hercegovini u kome je muškarac ubio nevjenčanu suprugu.

- Ubistvo i samoubistvo, koje se dogodilo 20. avgusta, još istražuju policija i tužilaštvo, kazao je ministar Mehanović.

Iz MUP-a TK za RSE su naveli kako se u trenutku pucnjave u porodičnoj kući nalazilo i maloljetno dijete.

- Dijete je u srodstvu sa stradalom ženom. U rad je uključen i Centar za socijalni rad Živinice, djetetu je ukazana psihološka pomoć, te je izmješteno na sigurno, do dolaska roditelja – staratelja, koji se nalazi na radu u inostranstvu, navedeno je iz MUP-a TK.

Dodali su i da je izdat nalog za provjeru oružja ubice iz Živinica.

- Izdat je nalog za vršenje provjera vatrenog oružja u, u smislu da li se radi o oružju za koje je izdata dozvola za držanje i nošenje oružja, ističu iz MUP-a.

Šta se dešavalo u Gradačcu?

Nermin Sulejmanović iz Gradačca ubio je 11. augusta nevjenčanu suprugu i još dvije osobe, dok je tri ranio. Tada je ranjen i policajac.

Ubistvo nevjenčane supruge Nizame Hećimović Sulejmanović je prenosio uživo na Instagramu koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

Nakon trostrukog ubistava, stanovnici Gradačca su izašli na proteste zahtjevajući uspostavu posebne službe za podršku žrtvama nasilja, otvaranje sigurne kuće u Gradačcu, te formiranje posebnog policijskog odjeljenja koji će primati i obrađivati pozive kojima se prijavljuje nasilje i traži zaštita.

Kabinet disciplinskog tužioca formirao je 14. avgusta predmet na osnovu članaka objavljenih u medijima o postupanju sutkinje Opštinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović koja je odbila da izrekne mjeru zabrane Nizami Hećimvić, koja je četiri dana prije ubstva prijavila nasilje u porodici.

UN pozvao na akciju i nedvosmislenu osudu femicida u Gradačcu i svih oblika nasilja

Prema zvaničnim podacima u BiH je tokom 2021. i 2022. ubijeno 19 žena, a najvećem broju ubistava prethodilo je dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 04:44