Entoni Blinken / - RIA NOVOSTI
08/07/2023 u 17:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Blinken: Dodik podriva Dejtonski sporazum i krši Ustav BiH

SAD podržavaju Kancelariju visokog predstavnika (OHR), BiH i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svojim postupcima podriva Dejtonski sporazum i krši Ustav BiH.

–Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlašćenja visokog predstavnika, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krši Ustav BiH i podriva Dejtonski sporazum –  napisao je Blinken na Tviteru.

On je istakao da SAD podržavaju Kancelariju visokog predstavnika (OHR), BiH i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.

Blinken se oglasio na Tviteru posle Dodikove odluke da potpiše ukaz kojim je proglasio stupanje na snagu zakona kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

Šmit je u prošlu subotu poništio zakone usvojene u Narodnoj skupštini RS, prema kojima taj entitet neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH, kao ni visokog predstavnika u BiH.

Šmit je nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima se nesprovođenje odluka visokog predstavnika tretira kao krivično djelo, za šta su predviđene zatvorke kazne, ali i smjene sa dužnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:22