Dobitnici nagrade za inovacije Butterfly Innovation Award 2023 / - RCC
12/12/2023 u 21:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bregu: Korištenjem inovacija omogućiće se ekonomsko osnaživanje žena

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i potpredsjednica Vlade Bugarske Marija Gabriel dodijelile nagrade pobjednicima

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) objavilo je dobitnike regionalne nagrade za inovacije Butterfly Innovation Award 2023 na svečanosti koju je Vijeće organizovalo sa Ministarstvom vanjskih poslova Bugarske a koja je održana danas u Sofiji.

„Čestitamo. Nadamo se da će vam ova nagrada za inovacije pomoći da pronađete svoj put na izazovnim tržištima. Nekoliko prošlogodišnjih dobitnika nagrade je unaprijedilo svoja rješenja i razmatraju širenje na nova tržišta pa se nadam da će i za vaše inovativne proizvode ova nagrada biti podstrek i donijeti im uspjeh,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Pobjednici u šest kategorija su:

  • U kategoriji nagrade za industrijske inovacije: Tim AgAR, iz Srbije, za samostalno poljoprivredno, robotsko, bespilotno, kopneno vozilo koje donosi novi koncept obrađivanja zemlje.
  • U kategoriji nagrade za inovacije žena: Tim Kungul, iz Albanije, za aplikaciju za mobilne telefone koja pruža ključne informacije o potencijalnim kancerogenima, alergenima i štetnim hemikalijama u kozmetici i nudi zdrave alternative.
  • U kategoriji nagrade za zelene inovacije: Tim PowerWheel, iz Sjeverne Makedonije, za pogonske točkove koji koriste kružne pokrete kofera, trgovačkih kolica, bolničkih kreveta i kolica za bebe za pokretanje elektronskih uređaja.
  • U kategoriji nagrade za inovacije u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici: Crnogorski tim Flourish, za digitalnog instruktora koji omogućava pristupačan razvoj emocionalne inteligencije i koristi interaktivne, personalizovane i vježbe zasnovane na igricama za unaprjeđenje emocionalne inteligencije.
  • U kategoriji nagrade za univerzitetske inovacije: Kosovarski tim Robotic Hand za robotsku ruku od presudne važnosti za funkcionalnu protetiku.
  • U kategoriji nagrade za inovacije mladih: Tim QManager iz Bosne i Hercegovine za sistem upravljanja redovima za čekanje osmišljen da poveća efikasnosti različitih administrativnih službi uključujući banke, centre gradske uprave i centre za pružanje javnih usluga. 

 

„Ulaganja u istraživanja i razvoj u našem regionu su i dalje na niskom nivou, manje od 1% BDP-a dok je u EU ta brojka 2,3%. Kako bi se ispunilo obećanje današnjih pametnih mašina, politike i same trebaju biti pametne. Kao dio novog Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske unije uskoro će se pokrenuti i regionalni pred-akcelerator namijenjen sofisticiranim tehnologijama. Presretni smo da vidimo da su naši napori urodili plodom. Cilj nam je i da dio ove inicijative podrži timove sa inovacijama u ranoj fazi razvoja a ne samo sofisticirane tehnologije,“ dodala je Bregu.

Zapadni Balkan se veoma promijenio zadnjih decenija. Globalno takmičenje u domenu inovacija i digitalne transformacije je nova tržišna niša, ali je uspješnost Zapadnog Balkana na polju inovacija, nažalost, ispod 70% uspješnosti Evropske unije. U okviru globalnog indeksa inovativnosti za 2023. godinu naše ekonomije zauzimaju između 53. i 84. mjesta.

„S druge strane, region ostvaruje dobre rezultate kada govorimo o nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Udio žena u profesijama u ovim oblastima je preko 40% i to je još jedan razlog, meni veoma drag, zašto su inovacije toliko važne za naša društva. Njima se realizuju prednosti koje žene imaju. Korištenjem inovacija će se omogućiti ženama da učestvuju u digitalnoj ekonomiji i dobiju pristup digitalnim uslugama što je od presudne važnosti za ekonomsko osnaživanje. Upravo smo završili godišnju kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Jedna je prava istina u ovoj priči a to je da ekonomski nezavisne žene mogu pobjeći iz kruga nasilja,“ zaključila je Bregu.

Vijeće za regionalnu saradnju će uskoro predstaviti online platformu s ciljem povezivanja žena ostvarenih na polju nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike sa ambicioznim mladim stručnjakinjama, što je ključni korak u sklopu Regionalne mreže žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici Vijeća za regionalnu saradnju. 

„Nagrade za inovacije Butterfly Innovation Awards slave kreativnosti, domišljatosti i angažmana u pravcu inovacija. One pokazuju kako možemo izgraditi ekosistem u kome inovatori, istraživači, preduzetnici, mladi ljudi i žene inovatori rade zajedno na korist regiona. Pozivam sve učesnike da utvrde prednosti regiona tako da možemo pokazati da Zapadni Balkan može regionalne izazove pretvoriti u mogućnosti. Talenti, investicije, pretvaranje ideja u stvarnost – to je Evropa,“ rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Bugarske Marija Gabriel.

Gabriel se zahvalila Bregu na angažiranosti i posvećenosti koje su dovele do izuzetnih postignuća koja danas proslavljamo.

Regionalna nagrada za inovacije Butterfly Innovation Award počela se dodjeljivati prošle godine na marginama ministarskog sastanka Evropske unije i Zapadnog Balkana o istraživanjima, inovacijama, obrazovanju i vještinama čiji je domaćin bila Gabriel, u to vrijeme u svojstvu evropske komesarke.

Ove godine smo dobili 87 izvanrednih prijava u svih šest kategorija. Kategorija industrijskih inovacija je predvodila sa skoro jednom trećinom prijava, a odmah iza nje su slijedile kategorije zelenih inovacija i inovacija žena. Osim toga, primjetna je bila i izvanredna raznolikost ideja, od tehnologije hrane do cirkularne ekonomije, te inovacija u molekularnom modeliranju i obrazovnim tehnologijama. Upadljiva činjenica je i to da se skoro polovina svih prijava bavila digitalnim rješenjima, što ukazuje na obećavajući put ka digitalnoj tranziciji.

Bregu i Gabriel su ranije danas održale i bilateralni sastanak na kome su razgovarale o budućoj saradnji ne samo u oblasti inovacija već i u oblasti drugih agendi regionalne saradnje, s obzirom da je Bugarska nepokolebljiv pristalica saradnje u Jugoistočnoj Evropi i jedna od najaktivnijih učesnica Vijeća za regionalnu saradnju.

Nagrada Butterfly Innovation Award je dio aktivnosti u okviru „regionalnog inovacionog prostora“ Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (2021-2024). Inicijativa je zaživjela 2021. godine s ciljem da se potaknu i promoviraju inovativna, prilagodljiva i tržišno utemeljena rješenja sa Zapadnog Balkana. Svrha ove nagrade je da se prikazivanjem uspješnih inovativnih dostignuća i osnaživanjem osjetljivih grupa poput mladih i žena promovira inovacijska kultura na Zapadnom Balkanu. Prihvatanjem digitalne transformacije i poticanjem održivosti okoliša nagradom se nastoji podržati ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:10