/ SCREENSHOT RTS
01/01/2023 u 19:55 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić: U 2023. Kosovo će biti ogroman izazov, veliki pritisak da se dođe do finalnog sporazuma

Nijedna godina mi nije bila laka, ali nekako se pogodilo da nijedna godina od kako je Vučić postao predsjednik Vlade nije bila laka, kazala je Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u 2023. godini biti mnogo izazova i da će Kosovo biti ogroman izazov jer je veliki je pritisak da se dođe do finalnog sporazuma, piše Alo.

Čini se da je pitanje svih pitanja tokom cijele godine bilo da li ćemo i kako sačuvati narod na Kosovu?

- Predsjednik Vučić je bio potpuno jasan, rekao je da je to crvena linija i da ćemo čuvati mir po svaku cijenu. To su te dvije važne poruke, prva da ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i da ne nasjedamo na provokacije. Mi smo sačuvali prisebnost samo zahvaljujući predsjedniku, niko ne bi bio toliko trpeljiv i imao toliko političke mudrosti da uradi ono što je uradio on. Mogu da krenem od sebe kao predsjednice Vlade, verujem da bih nasjela na neke provokacije. Aleksandar Vučić je toliko pametan i politički mudar da ne odgovori na njih i da pokaže da Srbi jesu žrtve i do koje mjere je Kurti ekstremista koji nipodaštava i kao gumicom briše ljudska prava Srba na Kosovu i teroriše ih. Dobro je što imamo takvog predsjednika u ovom trenutku, inače bismo imali sukobe- kazala je Brnabić.

Bili ste na Kosovu, kakav vam je bio osjećaj?

- Kada sam bila na Kosovu, iz srca sam to i tada rekla, osjećala sam se kao svoj na svome. Bila sam beskrajno zahvalna našem narodu kada sam i lično vidjela koliko čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, koliko su posvećeni srpstvu i miru i stabilnosti. I na poslednjem skupu su to rekli i oduševili me: Mi nemamo nijedan problem sa Albancima. Imamo problem samo sa Kurtijem, koji nam uskraćuje ljudska prava- odgovorila je Brnabić.

U avgustu ste po treći put izabrani za predsjednicu Vlade, šta je ono što vas izdvaja od svih drugih, pa je Vučić opet predložio vas?

- Ne znam, to je pitanje za predsjednika. Meni je najveća čast da služim svojoj zemlji. Zaista je ogromna čast što sam predsjednica Vlade u trećem mandatu, ali opet u teškim vremenima. Nijedna godina mi nije bila laka, ali nekako se pogodilo da nijedna godina od kako je Vučić postao predsjednik Vlade nije bila laka. Morao je da spasava zemlju od bankrota, bili smo na nekoliko mjeseci od toga, da zapošljava ljude, nezaposlenost je bila 25,9 odsto, kod mladih preko 51 odsto, plate najniže u regionu, bez ikakvih investicija. A ove godine koja je bila jako izazovna mi ćemo imati preko četiri milijarde eura investicija. Onda su bile istorijske poplave, pa je krenula migrantska kriza, zatim smo imali godine koronavirusa, pa rat na istoku Evrope. Ali mi smo uspjeli da svake godine Srbija dodatno raste i 2020, kada je svjetska ekonomija opala, pa i u dvocifrenom procentu, mi smo zadržali isti nivo kao 2019. Pad je bio 0,9 odsto. Evo, i sumirajući 2022, želim da kažem našim ljudima da je po analizama Svjetske banke Srbija bila samo jedna od 10 zemalja u svijetu koja je tokom pandemije korone podigla broj zaposlenih. Sve druge zemlje u svijetu imale su skok nezaposlenih. U teškim okolnostima našli smo snage i znanja da se izborimo s tim- naglasaila je Brnabić.

Vi ste pet i po godina na poziciji premijerke, koliko vas je to promenilo?

Mnogo.

U kom smislu?

-Kada sam dobila prvi mandat da oformim Vladu i kada sam zahvaljujući većini u parlamentu, gdje mi je okosnica SNS, stranka čiji sam ponosni član, dala povjerenje, Vučić mi je dao jedan od mnogih njegovih dobrih savjeta: „U ovaj kabinet koji nasleđuješ od mene niko ne dolazi sa dobrim vijestima, ovdje dolaze ljudi s problemima koje niko nije uspio da riješi, pa su morali da dođu do predsjednika Vlade.“ Tako da je to pet i po godina svakodnevnog rešavanja problema. Zaista sam presrećna što radim rame uz rame s Aleksandrom Vučićem, koji je veliki dio tih problema preuzeo na sebe, prije svega kada se radi o KiM i o dovođenju investicija i time je ne samo meni nego i svim ljudima u Vladi dao prostora da se bavimo drugim stvarima značajnim za kvalitet života građana- kazala je ona.

Kakva vam je ova godina bila privatno? Jeste li češće plakali ili ste se smijali?

- Nisam imala privatan život niti vreme za porodicu, i u tom smislu je bila jako teška godina zato što je nemoguće da dio tog teškog bremena ne ponesete sa sobom kući. U ovoj godini je bila i teška borba protiv organizovanog kriminala u Republici Srbiji- naglasila je Brnabić.

Jeste li se tada plašili za svoju bezbjednost?

- Ne, plašila sam se u svakom trenutku i danas se plašim za bezbjednost predsjednika Aleksandra Vučića. Voljela bih da sam mogla i da mogu na drugačiji način malo više da preuzmem to breme. Ali iskreno mislim i vjerujem da to znaju i naši građani, da je svakome ko želi da naudi Srbiji i da je oslabi na listi neprijatelja broj jedan Aleksandar Vučić. Kada je objavio rat mafiji, stavio je glavu u torbu. Tokom 2022. dobijali smo dojave o ozbiljnim pretnjama po njegov život, od Evropola, naših evropskih partnera, ali i od drugih. I tokom cijele godine to je bio dodatni stres. Kada pogledate s čime smo se sve borili, bila je ovo zaista teška godina. A sve to na nas koji se bavimo ovim poslom mora da se odrazi i na lično raspoloženje, zdravlje...- odgovorila je Brnabić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:58