Ilustracija / Foto: RTV
15/05/2024 u 20:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu završen bez dogovora

U Briselu je danas, bez dogovora, završen susret glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju dinara.

Glavni kosovski pregovarač je najavio da više neće biti susreta u okviru dijaloga u vezi sa ovom temom, prenio je Radio Slobodna Evropa.

- Sastanak je propao jer nije bilo spremnosti na srpskoj strani da razgovara o predlogu (Miroslava) Lajčaka. Njihova današnja pozicija je nazadovana u odnosu na prethodna tri sastanka, izjavio je pregovorač Kosova Besnik Bisljimi na kraju runde koja je trajala više od osam sati, prenosi RSE.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je odgovornost za neuspjeh u razgovorima o dinaru prebacio na kosovsku stranu.

- Iako je naša strana bila ponovo konstruktivna, iako smo izašli sa novim o predlozima, pokazali smo da želimo dogovor. Izašli smo sa šest novih predloga, rekao je Petković.

Na sastanku je trebalo da se Kosovo i Srbija usaglase o kompromisnom predlogu evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

Istekao prelazni period na euro: Centralna banka Kosova se ne oglašava

Petković je poručio da Beograd nije zatvorio vrata daljim razgovorima, jer Srbija, kako je istakao, želi rješenje jer je bez rješenja „sve teže Srbima na Kosovu“.

Ovo je bio sedmi susret o dinaru a da se Priština i Beograd nisu usaglasili o prelaznom rješenju o primjeni uredbe Centralne banke Kosova, prema kojoj od 1. februara ove godine jedina valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu je euro.

Međunarodna zajednica je tražila od Kosova da odloži primjenu uredbe i pronađe kratkotrajno prelazno rješenje, budući da uredba ima uticaj na lokalno stanovništvo na sjeveru Kosova, koje godinama prima isplate u dinarima iz budžeta susjedne Srbije.

Krajem marta Lajčak je predstavio komprimisni evropski predlog o kojem su strane trebalo da se izjasne. Detalji ovog predloga nisu poznati.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa 29. aprila rekao da su strane na dosadašnjim sastancima iznijele svoje stavove i predloge, te da je EU na kraju predložila „kompromisno rješenje“ i pozvala Kosovo i Srbiju da ga prihvate.

Zvaničnici EU insistiraju da je potrebna spremnost strana za kompromis kako bi se pronašlo rješenje.

Lajčak: Predstavio sam novi kompromis za pitanje dinara

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 04:53