/ - ФОТО: СПС
22/11/2022 u 14:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Mi smo dio rešenja, a oni dio problema, međunarodna zajednica da zaprijeti Kurtiju

Priština nikada neće biti dio rješenja bez međunarodnog pritiska, rekoa je on

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je u dijalogu o Kosovu problem na strani Prištine te da ona nikada neće biti dio rešenja bez međunarodnog pritiska.

-Mi smo dio rešenja, a oni dio problema. Priština nikada neće biti dio rješenja bez međunarodnog pritiska- rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dodao je da Priština misli da međunarodna zajednica neće ništa preduzeti, te da je jučerašnji stav EU da je Beograd bio jedina konstruktivna strana u pregovorima "nažalost po prvi put jedna pozitivna činjenica".

-Nadamo se da će međunarodna zajednica moći da nađe načine da zaprijete Kurtiju da bude u funkciji mira i stabilnosti u regionu i da će se ipak postići neko rešenje, ali adresa za to je Priština, Srbija će se odazvati svakom sledećem pozivu, dotle EU i SAD treba da riješe to pitanje sa Kurtijem- rekao je on.

Kao uzrok svih problema na KiM naveo je nesprovođenje Briselskog sporazuma i povlačenje jednostranih poteza od strane Prištine.

Izrazio je nadu da je odlaganje za 48 sati primjene mjere kažnjavanja vozača koji nisu promijenili registarske tablice sa srpskim oznakama, rok koji je prihvaćen da bi se došlo do nekih rešenja.

Srbija je, ocjenjuje, juče u Briselu pokazala svima da je ozbiljan i predvidiv partner te da postoji želja da se svi problemi rešavaju mirnim putem iako se srpskoj strani mnogi predloži ne dopadaju.

-Nećemo povlačiti nikakve jednostrane poteze koji bi mogli da ugroze situaciju na KiM. Svima smo jasno pokazali da je uzrok svih problema na KiM nesprovođenje Briselskog sporazuma- rekao je i ocijenio da je na "djelu pokušaj nametanja suvereniteta države Kosovo na sjeveru KiM gdje to do sada nije bilo moguće niti će biti jer srpski narod to ne želi".

Ocijenio je i da je Srbija faktor stabilnosti u regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. februar 2023 10:32