Dragan Đilas / - Agencije
04/03/2023 u 18:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đilas: Rasprava o usvojenom tekstu evropskog plana za Kosovo nema smisla

Nema nikakve svrhe izjašnjavati se o nečemu što se već dogodilo i što je neminovno, naglasio je Đilas

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocijenio je da rasprava o usvojenom tekstu evropskog plana za Kosovo nema smisla, te da nema nikakve svrhe izjašnjavati se o nečemu što se već dogodilo i što je neminovno.

On je rekao i da taj plan nije dobar za Srbiju, kao i da je za SSP najproblematičniji dio u kome se govori da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, što uključuje i UN.

Đilas je, međutim, rekao i da odbacivanje sporazuma koji nije dobar za Srbiju - nije dobro za Srbiju i da bi je ono vodilo u izolaciju, piše N1.

"Ovoga puta nas niko ne bi bombardovao, ali bi imali ekonomsko bombardovanje sa katastrofalnim posljedicama. Zbog toga bi se dodatno povećao ionako veliki egzodus stanovništva i za 30 godina bi nas bilo ne više od dva miliona. Srbija bi opustjela“, rekao je Đilas. On rješenje vidi u politici baziranoj na pragmatizmu i realnosti, a ne emocijama.

Na konferenciji za novinare, Đilas je rekao da je evropski plan prvi dokument o Kosovu i Metohiji sa kojim su upoznati građani Srbije. „Doduše, tek onda kada je dokument prihvaćen. Upoznati tako što je dokument objavljen na sajtu EU. Ovaj plan je u najvećoj mjeri posljedica pogrešne politike i pregovora koje je čitavu deceniju sam vodio Aleksandar Vučić i o kojima niko ništa nije znao“, rekao je Đilas.

„Kada je SNS dolazio na vlast obećali su da će poništiti sve što je neko pregovarao za Kosovo. Umjesto toga Nikolićeva, Vučićeva, Dačićeva i Dinkićeva vlast je pregovore sa tehničkih podigla na statusne“, dodao je.

Istakao je da su u ime Srbije prihvatili Briselski sporazum kojim su sa Kosova povukli najveći dio onoga što je od države Srbije na Kosovu ostalo. „A ostalo je malo, jer su 1999. zbog pogrešne politike morali da povuku vojsku, policiju i državne institucije. U ovih deset godina sve što su govorili da neće dati – dato je“, naglasio je lider SSP.

„Sve su dali, samo nisu dali plan za Kosovo na uvid javnosti, građanima, parlamentu. Dok su se Srbi sa sjevera žalili da trpe teror od srpske liste, Pink je nišanio Olivera Ivanovića, a vlast opoziciju u ovom dijelu Srbije nazivajući je izdajničkom. Na kraju tog procesa laži i neistina, kršenja Ustava i zakona dobili smo papir o kome se ne može raspravljati koji predstavlja plan Evrope za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine na način na koji je oni vide“, rekao je Đilas i dodao: „Da li je taj plan dobar za Srbiju? Nije. Da li je moglo drugačije? Jeste. Da li je takav plan prihvaćen? Jeste. Da li je on sad neminovnost? Jeste. Da li je sad uzaludno o tome pričati? Jeste“.

Istakao je da izjašnjavati se o nečemu što je neminovnost nema previše smisla.

„Nema nikakve svrhe izjašnjavati se o nečemu što se već dogodilo i što je neminovno“, naglasio je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:20